Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Indijska mornarica saopštila je danas da prati teretni brod, koji u Arapskom moru plovi pod zastavom Malte i nad kojim su kontrolu preuzeli nepoznati napadači, verovatno somalijski pirati.

Brod “Ruen”, sa 18 članova posade, poslao je u četvrtak poruku na britanskom portalu “Maritime Trade Operations”, u kojoj se navodi da se šest nepoznatih ljudi ukrcalo na brod, navodi se u saopštenju indijske mornarice.

Mornarica je odgovorila na poziv u pomoć tako što je poslala svoj patrolni ratni brod i pomorski patrolni avion da pomognu brodu, ističe se u saopštenju.

Avion je u petak rano ujutru nadleteo “Ruen” i od tada neprekidno prati kretanje broda za koji je indijska mornarica rekla da je krenuo ka obali Somalije, preneo je AP.

“Ruen”, kojim upravlja bugarska brodarska kompanija Navibulgar, bio je kod jemenskog ostrva Sokotra kada su se napadači na njega ukrcali u četvrtak.

Bugarske vlasti su saopštile da posadu broda čine državljani Angole, Bugarske i Mjanmara.

“Preduzeti su neophodni koraci da se informacije prenesu svim stranim partnerima i institucijama na koje računamo da nam pruže pomoć”, rekla je bugarska ministarka spoljnih poslova Marija Gabrijel u petak.

Nijedna grupa do sada nije preuzela odgovornost za napad.

Aktivnost somalijskih pirata opala je poslednjih godina, ali raste zabrinutost da bi se mogla obnoviti usred političke neizvesnosti u zemlji i šireg haosa u regionu koji uključuje napade jemenskih pobunjenika Huta na brodove u Crvenom moru.

Snage EU za borbu protiv piraterije u regionu saopštile su da je španska fregata Viktorija na putu da presretne plovilo koje su navodno oteli pirati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here