Tanjug

Naučnici su upozorili da novi soj koronavirusa koji ima “ekstremno veliki broj” mutacija može da izazove nove talase bolesti, zaobilazeći odbrambene mehanizme organizma.

Genomskim sekvenciranjem je potvrđeno samo 10 slučajeva ove varijante virusa u tri zemlje, ali je ovaj soj izazvao ozbiljnu zabrinutost među nekim istraživačima, jer brojne mutacije mogu omogućiti virusu da zaobiđe imunitet, prenosi britanski list “Gardijan”.

Varijanta B.1.1.529 ima 32 mutacije u spajk proteinu, delu virusa koji većina vakcina koristi da pripremi imuni sistem za borbu protiv kovida.

Mutacije u spajk proteinu mogu uticati na sposobnost virusa da inficira ćelije i širi se, ali i da otežaju imunološkim ćelijama da napadnu patogen.

Ova varijanta je prvi put primećena u Bocvani, gde je sekvenciranjem potvrđena kod tri slučaja. Još šest je potvrđeno u Južnoafričkoj Republici, a jedan slučaj u Hong Kongu kod putnika koji se vraćao iz Južne Afrike.

Doktor Tom Pikok, virusolog sa Imperijal koledža u Londonu, objavio je detalje nove varijante, napominjući da „neverovatno velika količina mutacija u spajk proteinu izaziva veliku zabrinutost“.

Direktorka kovid odeljenja u britanskoj Agenciji za zdravstvenu bezbednost Mira Čand je izjavila da u saradnji sa naučnicima širom sveta prati razvoj varijanti virusa Sars-CoV-2.

– Kako je u prirodi virusa da često i nasumično mutiraju, nije neobično da se pojavi mali broj slučajeva koji sadrže nove skupove mutacija – izjavila je Čand, dodajući da se brzo proveravaju sve varijante koje doprinose širenju virusa.

Svetska zdravstvena organizacija je sazvala za petak vanredni sastanak na kojem će se razgovarati o potencijalno brzom širenju novog soja, saopštava “Fajnenšel tajms”, pozivajući se na neimenovane izvore.

3 COMMENTS

  1. Mozda bi ih trebalo realno da nazovu po svojim vakcinama.Recimo ko ima koronu i vakcinise se pfajzerom da taj novi soj nazovu pfajzerko,pa dalje moderko,sputnjiko,.

  2. Pa ko posle tri slučaja u BOTSVANI može među toliko obolelih u celom svetu da vrši ispitivanja mutacija do onaj ko ih je posejao. Poslednji puta tj prvu mutaciju opet su otkrili britanci u Britanskom soju koji je prethodio delta i delta + soju. To je ZABRINJAVAJUĆE SUMNJIVO.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here