pixabay.com

Glavni razlog pada međuplanetarne automatske stanice “Luna 25” je neispravan rad motora za korekciju, koj je prilikom pokušaja uređaja da pređe u Mesečevu orbitu pred sletanje radio duže nego što je bilo predviđeno, izjavio je direktor “Roskosmosa” Jurij Borisov za televizijski kanal “Rusija 24.

“Nažalost, isključivanje motora nije se dogodilo prema planu, u skladu s ciklogramom, tako da je umesto planirane 84 sekunde, on odradio 127 sekunde. To je bio glavni uzrok havarije”, kaže Borisov.

Raketa Sojuz-2.1b lansirana je u svemir 11. avgusta u 02.10 po moskovskom vremenu sa kosmodroma Vostočni noseći u svemir automatsku sondu “Luna-25”.

Ova letelica je 12. i 14. avgusta izvršila dve korekcije putanje, a u sredu, 16. avgusta, automatska sonda je ušla u lunarnu orbitu.

Ranije je objavljeno da će “Luna-25” slati informacije o stanju svojih sistema u realnom vremenu na Zemlju za vreme čitave misije.

Prethodna sovjetska misija na Mesec, sovjetska stanica “Luna 24”, poslata je 1976. godine.

Tada je na Zemlju doneto oko 170 grama lunarnog tla.

4 COMMENTS

  1. Nisu oni više za to. Drugo je Sovjetski Savez. To je bila vojna i svemirska sila. Rusija je samo bleda kopija one supersile.

  2. Putin igra igrice.
    Samo hoće da im dokaže da satelite može da obara. Ko razume, shvatiće

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here