Otkriveni “novi svetovi” van sunčevog sistema

0

Teleskop Kepler već je počeo da radi ono zbog čega je otišao u svemir
 

Svi ti "novi svetovi", nazvani egzoplanete, veći su od Neptuna, navela je američka svemirska agencija i dodala da njihovo otkriće pokazuje da "tragač planeta" odlično funkcioniše. Najmanje među novopronađenim egzoplanetama, nazvanim Kepler 4b, 5b, 6b, 7b i 8b, imaju četiri puta veći poluprečnik od Zemlje, a najveće prevazilaze razmere Jupitera.

 

Kepler za istoriju

Teleskop Kepler lansiran je na nosaču Delta II, 6. marta 2009. iz Kejp Kanaverala. Opremljen je najvećom kamerom koja je bilo kada poslata u svemir. Teleskop kontinuirano prati više od 100.000 zvezda.

Sve kruže veoma blizu "svog" sunca i pun krug obiđu od oko tri do pet dana. Blizina tog "sunca", kao i činjenica da je ono mnogo toplije od našeg sunca, navodi na zaključak da na ovim egzoplanetama vladaju veoma visoke temperature koje se kreću od 1.200 do 1.650 stepeni Celzijusa.

 

"Pronađena svemirska tela su sva toplija od uzavrele lave, prosto zrače svojom toplotom", kazao je Bil Boruki, vodeći naučnik zadužen za teleskop Kepler u NASA istraživačkom centru Ejms (Ames).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here