Amfilohije neće proći

0

 

Predrag Vukić: Amfilohije neće biti patrijarh, jer ga ne vole političar, ali i Zapad

 

 

Ovo su reči poznatog cetinjskog istoričara, velikog poznavaoca prilika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Predraga Vukića, jednog od sve ređih Cetinjana koji ne kriju svoje srpsko opredeljenje, jednog od veoma retkih koji su pre 19 godina prisustvovali činu intronizacije Amfilohija za mitropolita.

Na čemu temeljite tako čvrsto uverenje?
 

– Prvo, valja naglasiti da niko ozbiljan ne može sporiti intelektualne i duhovne reference mitropolita Amfilohija, njegovo iskustvo, znanje i posvećenost SPC, da on u ovom trenutku u tom pogledu nema takmaca, ali to ovog puta neće biti presudno jer će odlučivati moćni vancrkveni faktori i politički interesi.

Znači li to da on nije po volji aktuelnih vlasti u Srbiji i Crnoj Gori?
 

– Ne vole ga ni jedni ni drugi, u to nema nikakve sumnje, ali je presudno to što njega ne voli ni Zapad i Amerika. Niko od pomenutih ne voli samosvojne, neposlušne i nepotkupljive, a on je upravo takav i zbog toga je bilo velikih otpora i u Crnoj Gori, odnosno tadašnjoj vlasti, kad ga je trebalo ustoličiti za mitropolita. I Bog sami zna da li bi on i došao na Cetinje da se upravo tada nisu desile velike promene u Crnoj Gori.

Patrijarh se ipak bira po crkvenim kanonima?
 

– Ja bih rekao da je to ipak samo delimično tačno, jer imam dovoljno razloga da sumnjam da sve to može ostati čisto crkvena stvar i da u tome, ako ne presudan, a ono sasvim sigurno veoma jak i moćan uticaj neće imati aktuelna vlast i njena tajna policija. Ne treba se zavaravati: veliko je pitanje da li je i sam pokojni patrijarh Pavle izabran po crkvenim pravilima, da li bi Slobodan Milošević dozvolio da on sedne na tu stolicu da mu takav kakav je bio, blagorodan i sav posvećen crkvi kao da je banuo iz prvih vekova hrišćanstva, nije u potpunosti odgovarao.

 

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 05.01.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here