Otporaši na čelu arapskog proleća

0

Lista terorističkih organizacija koju su formirale vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata sa oko 80 organizacija među kojima je i beogradski Centar za primenjene nenasilne akcije i strategije (CANVAS), predstavlja zapravo spisak političkih protivnika, tvrdi nemački ekspert za islam Ridiger Lolker. On kaže da je CANVAS dospeo među terorističke organizacije zbog straha od novog arapskog proleća.

Otpor: Arapski aktivista
 

Da podsetimo, na listi se nalaze i Islamska država, Al Kaida i Muslimansko bratstvo. Prema Lolkerovim rečima, na listi se nalaze mnoge grupe koje imaju vezu sa Muslimanskim bratstvom, zatim sa Boko Haram, kao i one iz džihadističkog tabora i brojne šiitske organizacije. Isto tako je ukazao da su na listi i brojna udruženja iz Evrope, kao što su Islamsko društvo Finske i beogradski CANVAS.
– Ovom listom se politički protivnici proglašavaju teroristima – naglašava Lolker, inače predavač na bečkom Univerzitetu.
On je ukazao da UAE pripisuje CANVAS-u učešće u arapskom proleću i zbog toga je smatraju opasnom.
Lolker je naglasio da je lista problematična i zato što postoji razlika između Boko Haram i Muslimanskog bratstva. Boko Haram želi na severu Nigerije da uspostavi versku državu, a Muslimansko bratstvo, kako je ukazao, daleko je umerenije.
Prema njegovom mišljenju UAE su u saglasnosti sa egipatskom politikom promenile stav prema Muslimanskom bratstvu, i zabranjeno je pomaganje te grupe, pa čak i komunikacija sa njima.
Da podsetimo, i izvršni direktor CANVAS-a Srđa Popović izjavio je za "Vesti" da je u pitanju greška, kao i da će učiniti sve da se nesporazum otkloni. Popović je rekao da je CANVAS svetski nenasilni brend, da su iznanađeni i šokirani.
– Čak i oni koji su kritikovali naš rad nikada nisu sporili našu potpunu posvećenost nenasilju, toleranciji i doslednu osudu svake vrste nasilnog rešavanja problema – rekao je Popović koji je predstavnike ambasade UAE pozvao da posete prostorije CANVAS-a i lično se uvere šta se tamo radi.
 

Nasilni režim
Objavljivanje liste izazvalo je reakcije u Evropi. Predsednik Udruženja muslimana Švedske Omar Mustafa je rekao da je "smešno da mali režim, koji je poznat po nasilju i zločinima protiv čovečnosti, definiše organizaciju evropskog civilnog društva terorističkom".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here