N. Ristić, RTS
Otvorena izložba: Počnimo ljubav ispočetka "Beogradsko proleće u RTS klubu"

Izložba Počnimo ljubav ispočetka: “Beogradsko proleće u RTS klubu”, o muzici, pesmama i ljudima koji su stvarali Festival od 1961. do 2000. godine, otvorena je sinoć, 19. aprila 2022. godine, u RTS klubu..Izložba o istoriji ove manifestacije predstavlja omaž stvaraocima, muzici i pesmama koje su zauvek ostale utkane u kulturne kodove mnogih generacija.

Otvaranju izložbe prisustvovali su doajeni Beogradskih proleća, kompozitori, izvođači, tekstopisci i potomci nekih od njih, kao i učesnici predstojećeg Festivala 29. aprila u Kombank dvorani. O prvom životu Beogradskog proleća govorili su akteri koji su učestvovali u njemu: Vladimir Graić, idejni tvorac izložbe i stručni konsultant, muzički novinar i kritičar Nikola Nešković, novinar i književnik Aleksandar Gajović i predsednik Upravnog odbora RTS-a i umetnički direktor ovogodišnjeg Beogradskog proleća, Branislav Klanšček, dok je večite hitove sa Beogradskog proleća izvodio sastav Psiho banda.

Branislav Klanšček uz zahvalnost dojanenima koji su stvarali Beogradsko proleće prethodnih četrdeset godina istakao je zahvalnost novim organizatorima Festivala i poželeo mladim umetnicima da i oni jednog dana budu zastupljeni na nekoj novoj izložbi o Beogradskom proleću.

Vladimir Graić, nekadašnji pobednik i učesnik Beogradskog proleća, direktor PGP RTS, pozdravljajući sve prisutne dojane naglasio je da je odrastao uz muziku sa ovog značajnog Festivala uz oca (Radoslava Graića) i majku i da je kroz taj kvalitet i slušanje muzike i poželeo da i sam učestvuje na njemu.

„Beogradsko proleće” okupljalo je popularna pevačka imena poput Đorđa Marjanovića, Lole Novaković, Nade Knežević, Slavka Perovića, Dušana Jakšića, Bisere Veletanlić, Ljiljane Petrović, Mikija Jevremovića, Beti Đorđević, Radmile Karaklajić i mnogih drugih, kao i kompozitore Radoslava Graića, Vojkana Borisavljevića, Aleksandra Koraća… Tokom godina, manifestacija prvobitno osmišljena kao festival šlagera i zabavnih melodija, prerasla je u predstavljanje različitih žanrova, te su 1971. prvi put organizovane takmičarske večeri gradskih pesama i romansi i veče dečje muzike, a od 1979. godine uvedeno je i rok veče… Tokom bezmalo četiri decenije postojanja, „Proleće” je bilo jedan od zaštitnih znakova i najznačajnijih kulturnih događaja, ne samo prestonice, već i cele Jugoslavije, a zapisi sabrani u izložbenoj formi, omaž su stvaraocima i jednom vremenu.

Autori izložbe: Aleksandra Delibašić, Lidija Jakšić i Ana-Marija Simonović. Stručni konsultant: Vladimir Graić. Grafički dizajn: Ivana Radmanovac. Scenografija: Snežana Popović, Lektura: Nevena Tomović.

Kostim: Suzana Gligorijević. Organizator: Olivera Domanović.

Izvori: fotografije, video zapisi, notni zapisi i pres kliping iz Programskog arhiva RTS, Dokumentacije Radio Beograda, Muzičke produkcije RTS i privatnih kolekcija porodica Marjanović i Graić.

Izložba povodom šezdesetogodišnjice ovog popularnog festivala koju RTS organizuje u prostorijama RTS kluba će biti otvorena za posetioce do 6.maja 2022. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here