Novo istraživanje sugeriše da postoje određeni faktori, koji nisu fizičke prirode, a koji mogu itekako da utiču na produžetak života.

Svi želimo da živimo duže i kvalitetnije, ali, postavlja se pitanje: Kako to postići? Da li su ključni ishrana, vežbanje i dobar san ili dugovečnost ima više veze s nefizičkim faktorima, poput socijalne podrške ili održavanja osećaja svrhe kasnije u životu?

Novo istraživanje, koje ja objavljeno u jednom stranom naučnom časopisu sugeriše da nefizički faktori mogu da budu važniji, nego što se mislilo. Tim istraživača, koji je vodila doktorka Levin Li s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Bostonu otkrio je čvrstu vezu između optimizma i dugovečnosti – odnosno života nakon 85. godine, preneo je RTL.

Naime, istraživači su analizirali podatke iz dve prethodne američke studije – o zdravlju medicinskih sestara i o starenju veterana. Ukupno je u analizu doktorke Li bilo uključeno 69.744 žena i 1.429 muškaraca. Učesnici u obe studije ispunili su upitnike o proceni optimizma, a starosna dob i smrtnost učesnika pratili su se neprekidno od 1976. do 2014. godine.

Pored toga se gledala i istorija bolesti ispitanika, nivo njihovog obrazovanja, prihodi i etnička pripadnost.

Li i njen tim uporedili su podatke procene optimizma sa starosnom dobi i smrtnosti učesnika, kao i dodatne medicinske, psihološke i demografske podatke. Otkrili su da muškarci i žene koji pokazuju viši nivo optimizma žive duže.

Upoređujući žene koje su postigle najbolji rezultat na lestvici optimizma s onima koje su postigle najlošiji, istraživači su izvestili o približno 15 odsto razlike u dugovečnosti. Sličan obrazac rezultata nađen je kod muškaraca. Izrazito optimistični muškarci živeli su otprilike 11 odsto duže od pesimističnih muškaraca.

Zatim su naučnici potražili uzroke. Ispitane su dve mogućnosti:

  1. Jedna od mogućnosti, prema istraživačima, jeste da optimistični ljudi imaju tendenciju da žive zdravije i brinu se o sebi, što rezultira kvalitetnijim i dužim životom.

2. Drugo objašnjenje bi bilo da je optimizam dovoljan sam po sebi za priodužetak života.

– Naši rezultati ukazuju na to da optimizam može da bude važan psiho-socijalni faktor u produžetku zdravog starenja – zaključuju studije, a prenosi Forbs.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here