EPA/Kenzo Tribouillard
Aljbin Kurti

Osnivač i predsednik tink-tenk organizacije “Ist-vest bridž” Jovan Kovačić kaže da su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države preopterećene brojnim unutrašnjim problemima tako da njihov fokus neće biti preusmeren na Zapadni Balkan.

Po njegovim rečima, uticaj Evropske unije na ovaj region biće vršen pre svega diplomatskim putem i ističe da rešenje kosovskog problema može da bude pronađeno samo u koordinaciji Vašingtona i Brisela.

– Brojni unutrašnji problemi opterećuju kako Evropsku uniju tako i SAD. Uticaj Brisela na Zapadnom Balkanu pre svega će se ogledati kroz diplomatske pritiske koji ne daju brze rezultate. Sukob u regionu nikome ne ide u korist, a rešenja za kosovsko pitanje mogu da budu pronađena samo u koordinaciji Brisela i Vašingtona – kaže Kovačić.

Kovačić kaže da je Srbija ojačala svoju poziciju na međunarodnoj sceni u poslednjih par godina kroz dosledno sprovođenje svojih obećanja i ističe da kosovski političari još nisu shvatili da u dijalogu sa Beogradom moraju da budu spremni na teške i bolne kompromise.

– Albanska strana još uvek ne shvata da će u pregovorima sa Srbijom morati da podnese velike i teške kompromise. Jako loša vest za Aljbina Kurtija je i to što Vašingtonski sporazum nastavlja da važi, tako da će se na prištinske političare nastaviti konstantan diplomatski pritisak. Takođe ostaje da se vidi koliko će predizbornih obećanja Aljbin Kurti ispuniti, a postavlja se i pitanje koliko su dobri odnosi kosovskih Albanaca sa Albanijom i njenim premijerom Edijem Ramom za koga ne verujem da je zaboravio Kurtijeve zapaljive izjave – kaže Kovačić.

On ističe da je Aljbin Kurti pokazao nespremnost za nastavak dijaloga što će rezultirati dodatnim pritiscima na Prištinu.

– Građani Kosova nisu dobili viznu liberalizaciju, što se po mojoj proceni neće ni desiti u bliskoj budućnosti. Aljbin Kurti je pokazao nespremnost za nastavak dijaloga a u prethodnom periodu odbio je i nekoliko poziva iz Bele kuće što nije prošlo nezapaženo. Srbija je u poslednjih par godina pokazala spremnost da ispuni svoja obećanja i sprovede dogovore postignute u međunarodnoj politici i time je znatno ojačala svoju poziciju. Uticaj Evropske unije na region ogledaće se pre svega u konstantnim diplomatskim pritiscima, ali i uz dodatno političko angažovanje – kaže Kovačić.

Grubješić: Smanjeno angažovanje EU na Balkanu otvorilo prostor drugima

Suzana Grubješić kaže da izveštaj Žozepa Borela koji preporučuje pojačano angažovanje Evropske unije na Zapadnom Balkanu govori o geostrateškim ciljevima unije.

Grubješić ističe da je povod za razmatranje situacije u regionu primetno razočaranje u proces evrointegracija kao i dodatni uticaj drugih međunarodnih sila u regionu.

– Na sastanku šefova diplomatije Evropske unije kao i na sutrašnjem sastanku Saveta za opšte poslove jedna od tema biće pojačan uticaj EU na region. Smanjeno angažovanje EU na Zapadnom Balkanu je otvorilo prostor drugima – Rusiji, Kini i arapskim zemljama kojima evrointegracije regiona nisu u interesu. Evropska unija je shvatila da je njen uticaj na region Balkana deo njenih geostrateških ciljeva. Pojačan uticaj Brisela na Balkanu uslovljen je otpočinjanjem pregovora Albanije i Severne Makedonije, ubrzanjem procesa evropintgracija Srbije i Crne Gore, liberalizacijom viza za građane Kosova i dobijanjem statusa kandidata za članstvo Bosne i Hercegovine – kaže Grubješić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here