Mezoamerički pre-asteski grad Teotihuacan osnovan je oko 400. godine pre nove ere. Teotihuacan u Nahuatlu, jeziku Asteka, prevodi se kao “mesto gde ljudi postaju bogovi”. Ono što je još zanimljivo je da je u hodnicima ispod grad pronađena tečna živa, što je za to vreme nerealno i potpuno je zbunilo arheologe.

Naziv takođe znači “rodno mesto bogova”, ili “mesto gde su se rodili bogovi”.

Niko sa sigurnošću ne zna ko je gradio grad, čak ni Asteci koji su to mesto imenovali. Misterija se odnosi na moguće drevne vanzemaljce.

– Sa sobom su poneli svoje tajne. Danas, čak i posle više od veka iskopavanja na tom mestu, postoji izvanredna količina o Teotihuacanosu. Imali su neku vrstu kvazi-hijeroglifskog pismenog jezika, ali mi ga nismo dešifrovali, ne znamo kojim se jezikom pričalo u gradu, ili čak ni onim što su domorodci nazivali narodnim. Imamo predstavu o religiji koju su praktikovali, ali ne znamo mnogo o svešteničkoj klasi, niti o relativnoj pobožnosti građana u gradu, o sastavu suda ili vojske.

Ne znamo tačno šta je dovelo do osnivanja grada, ili ko je vladao nad njim tokom njegove pola milenijumske dominacije, niti šta je tačno prouzrokovalo njegov pad. Metju Rob, kustos mezoameričke umetnosti u muzeju De Loung u San Francisku, rekao mi je da je ovaj grad bio osmišljen da odgovori na naša pitanja. – reči su predstavnika Smitsoniana
Najveći grad na zapadnoj hemisferi pre 15. veka, Teotihuacan je grad od osam kvadratnih milja. U svoje vreme, on je funkcionisala poput modernog Menhetna, sa hiljadama porodičnih stanova izgrađenih oko centra.

Ova drevna mezoamerička metropola izgledala je kao da izvire niotkuda. Sa otprilike 100.000 do 200.000 stanovnika na svom vrhuncu, gradu je bila potrebna značajna infrastruktura i resursi. Međutim, uopšte nije imao vojnih struktura, što je delom i razlog što se kasnije srušilo posle 700 godina.

Teorija sugeriše da su se siromašnije klase podigle protiv elite. Poastoje i dokazi o velikom požaru, a teoretičari drevnih astronauta sumnjaju da je to posledica eksplozije u glavnoj piramidi i aveniji mrtvih. Oni sumnjaju da je svojevremeno služio kao elektromagnetna elektrana, uvlačeći se u rezonantnu snagu Zemlje.

Da li je živa bila deo tehnologije za svemirske letelice u Teotihuacanu? S obzirom da se element pominje u drevnim indijskim tekstovima kao integralni deo letećih brodova zvanih Vimanas, ostaje mogućnost.

– Dakle, ideja da se ova živa nalazi na arheološkim nalazištima, zaista je deo pogona nekih zanata koje su vanzemaljci koristili ovde na Zemlji – rekao je autor emisije “Grad bogova” Dejvid Čildres.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here