commons.wikimedia/Reiner Zenz
Različite vrste senfa

Upotreba senfa koji se pravi od celog zrna slačice može da snizi nivo lošeg holesterola u krvi, objasnila je doktorka Rut Fejrčajld sa Kardif metrolopitan univerziteta u Velikoj Britaniji.

Rezultati istraživanja su objavljeni na sajtu univerziteta.

U istraživanju je izučen efekat svakodnevne upotrebe jedne kašičice senfa tokom 12 nedelja. Od 42 učesnika u 86 odsto ispitanika se smanjio nivo holesterola u krvi. Ostali nisu imali pozitivne reakcije na začin. Navodi se da su svi jeli senf istog brenda i istog sastava.
Učesnici eksperimenta su bili ljudi od 40 do 70 godina. Imali su probleme sa viškom kilograma ili su imali dijagnozu kliničke gojaznosti. U tekstu se pojašnjava da su jeli senf pre spavanja svake večeri sa malo krekera ili bez ičega.

Naučnica je izjavila da se kod nekih nivo holesterola smanjio za deset odsto do bezbedne gornje granice. Rezultat takve promene u ishrani je sličan rezultatu duge niskokalorične ishrane, dodala je doktorka.

Tokom eksperimenta je takođe utvrđeno da senf snižava nivo glukoze u krvi. Doktorka je podvukla da će njena dijeta biti korisna i ljudima sa preddijabetesom.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime