pixabay.com

Onaj ko danas želi da raskine radni odnos mora to da učini pismenim putem sa sopstvenim potpisom na papiru.

Nemački ministar pravosuđa Marko Bušman želi to da promeni: u budućnosti bi raskid ugovora o radu trebalo da bude moguć i putem e-pošte, pa čak i putem kurirske službe.

“Sve promene ili dodaci ovom Ugovoru biće na snazi ​​samo ako su dogovoreni u pisanom obliku”. Svako ko je ikada potpisao ugovor upoznat je s ovom pisanom klauzulom. Do sada je to uvek značilo: Molimo potpišite se na papiru i svojeručno.

Nemački ministar pravosuđa Marko Bušman (FDP) ovaj nedelje je predstavio predlog izmena Građanskog zakonika (BGB), javlja novinska agencija dpa.

Kaže se: “U budućnosti će biti kreiran elektronski obrazac koji će biti dizajniran kao standardni obrazac i zameniće pisani oblik davanja otkaza”. Vredeće za sve otkaze, osim ako pisani oblik nije potreban evropskim ili međunarodnim propisima.

Novim zakonom oslobađate se dodatne birokratije.

Novi zakon želi, na primer, da olakša prestanak radnog odnosa. Do sada je za to bio potreban pisani oblik na papiru sa potpisom, ali u novom Zakonu o rasterećenju birokractje stoji upravo suprotno: “Raskid radnog odnosa mora biti u elektronskom obliku da bi bio važeći”.

Elektronski obrazac takođe bi trebalo da postane norma za ugovore o komercijalnom najmu i ugovore o najmu.

Predložene izmene, ako se sprovedu u nepromenjenom obliku, trebalo bi da omoguće i lakše poštivanje rokova. Ako stanar želi da otkaže stan, trenutno mora potpisanu otkaznu izjavu da preda lično ili je da pošalje poštom na vreme.

Ubuduće, kako bi raskid ugovora bio važeći, trebalo bi biti moguće da stanar pošalje kopiju pisma – na primer putem fotografije na pametnom telefonu – putem e-pošte ili mesendžera. Stanodavac tada može da zatraži  originalno pismo, prenosi Fenix-magazin.

 

2 COMMENTS

  1. Pa da, zašto komplikovano kada može jednostavno. sve preko mejla, i smartfona. A zaštita podataka i sajber kriminal? Neko će umesto nekog da da otkaz, šale radi. Nemačka je na dnu po sigurnosti interneta i pdoataka na mreži. Ipak još uvek je to dobra zemlja za život, rado bi se preselio. Samo da je u medjuvremenu ne unite sa ovakvim stvarima

  2. Nekad bila drzava vise ne inflacija sve poskupelo nekad su plate izmedju Srbije i nemacke bile 10 puta razlika danas plafon 3 puta. Struja voda dazdbine 4 puta skuplje nego u Srbiji prosla su ta vremena lepote na zapadu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here