Ovako će to rešiti Hrvati: Zamrzavanje franka na godinu dana

0

Reuters/D.B.
Spas za dužnike: Hrvatska će zamrznuti vrednost švajcarskog franka na godinu dana
 

– Radi se o desetinama hiljada porodica koje sada mogu mirno da idu na spavanje, više neće morati da gledaju non-stop na kursnu listu. To je moja državnička odluka – rekao je premijer na vanrednoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predstavnicima Ministarstva finansija, Hrvatske narodne banke (HNB) i banaka.

On je dodao da se u idućih godinu dana može pristupiti razgovorima o konverziji kredita vezanih uz franak u kunske kredite, za šta je potrebna saglasnost HNB, jer to nije u isključivoj nadležnosti Vlade.

Milanović je ocenio da je odluka Vlade presedan i poručio da dužnici neće završiti u bankrotu. Upitan o mogućnim tužbama bankara, premijer je rekao da je jedino moguća ustavna tužba, ali da je država tu da zaštiti svoje građane.

Očekuje se da će Vlada sa sutrašnje vanredne sednice uputiti zakonski predlog Saboru. Predsednik Sabora Josip Leko rekao da će ta odluka biti uvrštena u dnevni red već u petak.

Predsednik Hrvatskog udruženja banaka Zoran Bohaček izjavio je ranije danas da su banke spremne u iduća tri meseca da snose teret rasta švajcarskog franka kako bi olakšale građanima. On je dodao da je reč o kratkoročnom rešenju, ali da kod donošenja dugoročnog rešenja glavnu ulogu treba da ima Ministarstvo finansija.

Procenjuje se da je u Hrvatskoj još oko 60.000 kredita s klauzulom u švajcarskoj valuti, uglavnom stambenih.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni iznos kredita vezanih uz franak krajem septembra prošle godine bio je 23,7 milijardi kuna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here