Ovako Vatikan kažnjava sveštenike pedofile

0

Foto: Ilustracija
 

Ambasador Vatikana pri UN u Ženevi, nadbiskup Silvano Tomasi, objavio je te podatke drugog dana na saslušanju u odboru svetske organizacije za nadzor sprovođenja konvencije UN protiv mučenja.

 

Tomasi je insistirao da se konvencija primenjuje unutar države Vatikan, ali je ipak obelodanio statističke podatke o tome kako je Sveta stolica kažnjavala seksualna zlostavljanja širom sveta koja su povezivana s njenim svštenstvom.

 

Još značajnije, prema oceni agencija Asošiejted pres, jeste to što nije osporavao stav odbora da se seksualno nasilje nad decom može smatrati mučenjem. Nadbiskup Tomasi rekao je i da je od 2004. godine više od 3.400 slučajeva zlostavljanja prijavljeno Vatikanu, od čega je 401 prošle godine.

 

Priznajući da su 2.572 sveštenika dobila blaže kazne, Tomasi je rekao da je ipak reč o disciplinskim merama i da su ti sveštenici "stavljeni na mesto gde nemaju kontakt s decom".

 

Asošiejted pres je u januaru, pozivajući se na jedan drugi Tomasijev izveštaj, preneo da je prethodni papa, Benedikt XVI, raščinio 384 sveštenika u poslednje dve godine svog pontifikata.

 

Tomasi je danas rekao da su ti podaci bili "nepotpuni" i da su podaci koje je predstavio kompletni pošto pokrivaju kako se u svakoj u prethodnih 10 godina presuđivalo u slučaju zlostavljanja. On je na odoboru UN rekao da u Vatikanu "nema klime nekažnijivosti, a postoji potpuno posvećenost čisčcenju kuće" i dodao da je Katolička crkva napredovala u pristupu tim problemima.

 

"Jasno je da pitanje seksualnog zlostavljanja dece, što je muka i nesreća širom sveta, crkva rešava u poslednjih 10 godina na sistematičan, obuhvatan i konstruktivan način", rekao je Tomasi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here