Pexels
Ilustracija

Da li ste jedan od onih koje mikrotalasna rerna često spasava jer niste na vreme izvadili meso iz zamrzivača? Ako jeste, onda treba da budete izuzetno oprezni u vezi sa tim.

Opšte je poznato da metalni pribor, posuđe i aluminijumsku foliju ne treba stavljati u mikrotalasnu pećnicu. Ono što je manje poznato je da nije sva hrana (kao što su pasulj i tvrdo kuvana jaja) pogodna za upotrebu u mikrotalasnoj rerni. Oprez je potreban čak i sa smrznutim mesom.

Mikrotalasna rerna je inače odličan uređaj za brzo odmrzavanje mesa ako smo zaboravili da ga na vreme izvadimo iz zamrzivača. Međutim, morate biti veoma oprezni, pišu na portalu Punkufer.

Nalazi američkog Ministarstva poljoprivrede pokazuju da tako odmrznuto meso moramo odmah koristiti i termički ga obraditi. Otkriveno je da se ubrzo nakon brzog odmrzavanja u mikrotalasnoj, u toplijim delovima mesa počinju stvarati bakterije, što dovodi do kvarenja mesa.

Preporučljivije je da pokušate da odmrznete meso sporije, čak i u mikrotalasnoj, na 20 do 30 odsto kapaciteta zagrevanja rerne.

Idealan temperaturni raspon za razvoj bakterija je između oko 5 i 60 stepeni Celzijusa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here