Pexels
Ilustracija

Često čujemo za ljubane svađe i rasprave, bilo da pijemo kafu sa drgom i drugaricom, koji nam prepričavaju ne baš interesantne rasprave sa njihovim partnerom ili da ste ih možda doživeli i sami.

U svakom slučaju, jedna vrlo neprijatna situacija u kojoj često umemo da izgovorimo i ono što ne mislimo i što ne treba.

Jedna ljubav se može za tren oka pretvoriti u toksičan odnos, ako ovih četiri fraza govorite partneru u raspravi ili svađi, navodi “Stylecraze.com”.

Smiri se!

Šansa da se neko smiri, kada mu kažete da se smiri je realno minimalna. Tačnije, ravna nuli. Time, možete možda ućutkati nekoga na trenutak, ali mu niste umanjili bes ili nervozu.

Ako je i kada je vaš partner ljut, bolje je pustiti ga da to ispusti. Ovo može samo dovesti do još veće vatre. Ako im kažete da se smire, samo se osećaju kao da ih ne slušate, a vi ste fokusirani na njihovu fizičku reakciju, ali ne i na mentalnu patnju koju opisuju.

Preteruješ

Ovo je skoro pa iste težine kao i “smiri se”. Kad god vaš partner ima neku burniju reakciju na nešto što ne razumete, saslušajte ga razumno. Možda su osetljiviji od vas ili imaju opravdane razloge da reaguju na određeni način. Ova fraza samo negira njihovo iskustvo i odbacuje. Takođe, nabacujete im osećaj da ih ne razumete ili da ne uvažavate nešto što je njima bitno.

Ako ćemo ovako nastaviti, bolje da raskinemo

Ovde je ključna greška “Bolje da raskinemo”- fraza. Zašto biste to izgovarali? Koji je razlog? Ako čekate da ga to umiri, ućutka ili slično, veoma lošom taktikom se služite. Pominjanje raskida i razvoda tokom svađe samo naglašava mogućnost toga. Što se ove pretnje više ponavljaju, odnos se dalje kreće ka tome kao mogućem rešenju. Ove pretnje stvaraju strah od napuštanja kod partnera. Ponovljene prazne pretnje mogu na kraju dovesti do raskida ako partner odluči da mu je dosta. Svađate se jer vam je stalo, ne zato što želite da raskinete, jer da je tako, ne bi vas zanimalo da sa nekim počinjete neku raspravu ko vam je nebitan.

Šta si ti ikada učinio za mene?

Ovo pominjati kada je neka manja rasprava ili svađa u pitnaju je nepotrebno. Često se dugotrajna ogorčenost nagomilava i eksplodira kao agresija.

Okrivljavanje se očekuje kada osećate da vaše potrebe nisu zadovoljene ili vaš partner ne čini dovoljno. Ali šta ako ste prevideli male napore koje oni ulažu? Ova izjava obezvređuje sve njihove napore u vezi i izaziva podjednako ljuti odgovor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here