Pixabay.com

Mnogi brinu o tome šta društvene mreže rade sa njihovim podacima, ali kompanijama često sami dajemo više informacija o sebi nego što uopšte i shvatamo.

Ovo su neke vrste informacija koje nikad ne bi trebalo da delite na internetu, kako biste što je više moguće sačuvali svoju bezbednost.

1. Planovi za putovanja

Razmislite dvaput pre nego što se pohvalite predstojećim odmorom ili objavite slike dok ste na putovanju. Nikad ne znate ko bi mogao da vidi ove informacije, odnosno da iskoristi to što trenutno niste kod kuće kako bi vam opljačkao dom.

Ovo se odnosi i na fotografije na kojima se nalazi samo vaše mesto stanovanja – ne biste verovali, ali apsolutno svaki detalj može potencijalnim lopovima da “olakša posao” u planiranju pljačke.

2. Lokacija

Društvene mreže koriste geolokaciju kako bi vam omogućile da označite u objavama mesto na kom se nalazite. Međutim, većinu vremena ne moraju svi da znaju gde se nalazite, a proverite i da li se lokacija dodaje automatski, jer može da ostanei u metapodacima fotografije.

3. Podaci za identifikaciju

Ovo verovatno ne bi trebalo ni da naglašavamo, ali za svaki slučaj: apsolutno nikad ne delite na društvenim mrežama fotografije na kojima se vide vaša lična karta, pasoš, svi podaci sa bankovne kartice itd. Jednostavno – nema potrebe za tim (niti bilo ko ima pravo da vam traži), a može vam naneti neizmernu štetu.

4. Skupe stvari koje ste kupili

Novi TV, automobil, telefon, komad nakita… bilo šta što je dovoljno skupo verovatno vas “izaziva” da se njime pohvalite pred prijateljima na društvenim mrežama, ali bolje da se uzdržite i to ne uradite. Slično kao i sa objavom da idete na putovanje – ovo je prosto pozivnica za potencijalne lopove.

5. Informacije iz ličnog života

Ljuti ste na šefa, prijatelja ili člana porodice. To se dešava, ali ako pod punim imenom i prezimenom napišete nešto ružno o njima, ili iznesete neke detalje za koje oni ne bi želeli da se saznaju, možete zapasti u još veće neprilike. Verujemo da ste ljuti, ali udahnite duboko i ne tražite “utehu” u anonimnim ljudima na internetu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here