wikipedia.org
Josip Broz Tito

Doživotni predsednik bivše Jugoslavije, Josip Broz Tito, posebno je voleo muziku, a postoje samo neke domaće muzičke zvezde koje je uvažavao i kojima se istinski divio.

Prvi među njima je Zdravko Čolić, “večiti mladić” Čola, koji je voleo Tita koliko i on njega. Čola je bio primer savršenog omladinca “socijalizma s ljudskim likom”: mlad, prav, može volu rep da iščupa, pomalo buntovan i moderno stilizovan, ali sve u granicama ukusa i spreman da potegne na prvim borbenim redovima ako zemlja ili poredak budu ugroženi.

Imao je tu čast da peva Titu nekoliko puta, bio je učesnik nekoliko sletova, a nakon smrti Josipa Broza, snimio je i pesmu kojom je dokazao svoju ideološku i ljudsku poziciju. Verovatno je zato, pored neprevaziđenih vokalnih sposobnosti, i ostao najveća muzička zvezda sa ovih prostora.

Neda Ukraden je takođe jedna od najvećih zvezda sa prostora bivše Jugoslavije. Oduvek je važila za jednu od najlepših pevačica, a poznato je da je večiti predsednik Jugoslavije imao istančano oko za lepotu, kao i za druge stvari.

Tito je uživao u svakoj prilici kada bi mu Neda pevala, a otpevala je pesmu “Ovo nam je naša borba dala”.

Đorđe Balašević, čuveni “panonski mornar”, komponovao je najpoznatiju pesmu o tadašnjem društveno-političkom sistemu “Računajte na nas”, koja je i danas rado slušana i veliki hit. Pesmu je napisao u vojsci i prezentovao ju je Titu 1. oktobra 1978. godine.

Za uzajamno poštovanje i ljubav Tita i Gorana Bregovića kažu da je kao odnos momka i devojke, gradskih faca, koji su bili iznad odnosa “ljubavi i mržnje”. Tu je bila ljubav, tu je bilo poštovanje.

Veliki uspeh Bijelog dugmeta i histerija kao ona za “Bitlsima” naterala je Josipa Broza da izda poziv Bregi i kompaniji da mu sviraju za doček 1976. godine u Hrvatskom narodnom pozorištu. Iako su već imali zakazan novogodišnji nastup u beogradskoj Hali sportova, Brega je sve otkazao (navodno kukajući Bebeku da ga je Tito “zaje*ao za veliku lovu”) i otišao da predstavi svoju muziku Josipu Brozu, koji je zbog glasnoće i nerazumevanja napustio nastup posle nekoliko minuta zajedno sa ostalim funkcionerima.

Čini se da je za imidž i jednog i drugog bilo bolje da se ne vole, do momenta kada i jednom i drugom to savršeno odgovara.

1 COMMENT

  1. Ko je informisan o golom otoku i progonima posle rata shvata da su i turci bili dobrotvor danak u krvi su uzimali javno a brozovi krvni ci tajno do danas.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here