commons.wikimedia/Tangopaso
Monblan

Prirodna čuda sveta, poput planinskih venaca i nacionalnih parkova, privlače hiljade turista svake godine, ali oni ne idu uvek na najbezbednija putovanja.

U avgustu ove godine je tinejdžer Vajat Kaufman čudom preživeo pad od 100 stopa u Velikom kanjonu, dok je početkom meseca dva kanadska kampera i njihovog psa grizli ubio nasmrt u Nacionalnom parku Banf.

Ne kažemo da ne treba da posećujete ove zapanjujuće delove sveta, ali postoje određena mesta koja su opasnija od drugih.

Kada se sve uzme u obzir najrizičnija prirodna atrakcija od svih je – Monblan.

Planinski lanac koji se prostire u Francuskoj i Italiji i ulazi u Švajcarsku, odgovoran je za oko 100 smrtnih slučajeva u proseku svake godine.

Popularan je među skijašima i penjačima i prilično je hladno. S obzirom da istraživači iz “Džons Hopkinsa” procenjuju da se samo oko 600.000 Amerikanaca povredi svake godine od skijanja ili snouborda, ova brojka ne predstavlja veliko iznenađenje.

Planina je takođe prijavljena u kontekstu nesreće u proseku 22 puta godišnje.

Na listi najopasnijih prirodnih atrakcija drugo mesto je zauzela Velika Britanija sa Benom Nevisom u Fort Vilijamu u Škotskoj.

Iako u proseku ima “samo” tri smrtna slučaja godišnje, takođe se prijavljuje u vezi sa 20 nesreća svake godine.

U stvari, prvih pet najopasnijih destinacija su sve planine, a planina Fudži u Japanu je treća.

Na lokalitetu Uneskove baštine se vidi sedam smrtnih slučajeva godišnje i 11 značajnih nesreća, kao jedna od tri svete planine u Japanu. Svake godine dočekuje 300.000 posetilaca.

Četvrto mesto je pripalo zloglasnom Mont Everestu u Nepalu, koji u proseku ima osam smrtnih slučajeva svake godine i sedam značajnih nesreća.

Najmanje 322 osobe su poginule na Everestu od početka evidencije 1922. godine, a područje iznad 8.000 metara nadmorske visine naziva se “zonom smrti”.

Planina Kilimandžaro u Tanzaniji zauzima peto mesto na listi najopasnijih sa prosečno 10 smrtnih slučajeva i osam značajnih nesreća godišnje.

Zatim, menjamo pejzaž… Nacionalni park Josemiti u Kaliforniji zauzima šesto mesto na listi sa zapanjujućom 41 značajnom nesrećom i 11 smrtnih slučajeva svake godine.

Vodeći uzrok smrti u Josemitima su padovi, a jedan od primera je da je bračni par pao sa 800 stopa u smrt nakon što je pokušao da napravi selfi u Taft Pointu.

Utapanja i kamenopadovi su takođe veliki uzroci smrti u nacionalnom parku jer je dom za više od 2.000 jezera i vodopada.

Stona planina (Južna Afrika) i Materhorn (Švajcarska) su sedmi i osmi na listi, sa 15, odnosno 12 smrtnih slučajeva godišnje.

Poznat kao “dragulj švajcarskih Alpa”, Materhornu se ne može pristupiti žičarom – tako da je jedini način da se dođe do vrha penjanje.

Broj devet na listi ide do čuvenog Velikog kanjona, još jedne destinacije nacionalnog parka. Svake godine beleži 12 smrtnih slučajeva i 21 zabeleženu nesreću.

Još 2019. godine tri osobe su umrle u razmaku od nekoliko nedelja. Dva muškarca, 50 i 67 godina, izgubila su oslonac tokom fotografisanja, dok je 69-godišnja žena umrla nakon pada sa stenovite tačke, zapadno od Pajp Krik Viste.

Top 10 zaokružuju litice Mohera u Irskoj, gde svake godine umre devetoro ljudi, ali je takođe na devetom mestu za najlepšu prirodnu atrakciju.

10 najopasnijih prirodnih atrakcija na svetu:

Monblan, Francuska

Ben Nevis, Škotska

Fudži, Japan

Mont Everest, Nepal

Kilimandžaro, Tanzanija

Josemiti Nacionalni park, Kalifornija

Stona planina, Južna Afrika

Materhorn, Švajcarska

Veliki kanjon, Arizona

Litice Mohera, Irska

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here