EPA/ AZERBAIJAN DEFENCE MINISTRY / HA
Nagorno-Karabah

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan sazvao je sastanak nacionalnog Saveta za bezbednost zbog operacije koju su azerbejdžanske oružane snage danas pokrenule u Nagorno-Karabahu, a jermensko ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je akcije Azerbejdžana agresijom.

Ombudsman u Nagorno-Karabahu Gegam Stepanjan izjavio je da ima više civilnih žrtava u današnjim napadima azerbejdžanske vojske, prenosi Rojters.

Vlasti nepriznatog Nagorno-Karabaha saopštile su da azerbejdžanske trupe pokušavaju da napreduju duboko na teritoriji planinskih enklava koje su pod kontrolom Jermena, ali da su naišle na “odlučan” otpor.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je prethodno da je od posledica eksplozija mina koje je postavila jermenska vojska u Karabahu poginulo šest državljana Azerbejdžana – četiri službenika ministarstva unutrašnjih poslova i dva civila, preneo je Interfaks.

Azerbejdžan je ocenio da je reč o terorističkom napadu.

Nakon toga je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana najavilo antiterorističke mere protiv jermenske vojske u Karabahu u cilju, kako je navelo, “obnove ustavnog poretka i suzbijanja provokacija”.

U saopštenju se navodi da su u okviru antiterorističkih aktivnosti onesposobljene jedinice jermenskih oružanih snaga, njihova borbena sredstva i vojni objekti pomoću visokopreciznog oružja, preneo je Rojters.

Ministarstvo je navelo da prisustvo jermenske vojske u regionu predstavlja kršenje trilateralne deklaracije potpisane 10. novembra 2020. godine, navodi Interfaks.

Jermensko ministarstvo odbrane saopštilo je, međutim, da na teritoriji Nagorno-Karabaha nema jermenske vojske i vojne tehnike.

Ministarstvo odbrane nepriznate Republike Nagorno-Karabah saopštilo je da su Oružane snage Azerbejdžana danas prekršile primirje izvodeći raketne i artiljerijske napade.

U Nagorno-Karabahu stacioniran je ruski mirovni kontingent.

Korisnici interneta iz Nagorno-Karabaha počeli su danas da prijavljuju masovno granatiranje Stepanakerta i vazdušne napade.

Jermensko ministarstvo odbrane saopštilo je da je za sada situacija na granici Jermenije i Azerbejdžana relativno mirna.

U Nagorno-Karabahu, koji je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, živi pretežno jermensko stanovništvo i on nije pod kontrolom Bakua od ranih 1990-ih, nakon rata između Jermenije i Azerbejdžana.

Azerbejdžan je ponovo zauzeo delove teritorije Nagorno-Karabaha i oko njega u ratu 2020. godine.

3 COMMENTS

  1. Sad ce Rusi da priteknu u pomoc. Svakako su po moronima vec zauzeli Ukrajinu, pa sad imaju vremena za Nagorno Karabah- hahahahaha

      • Jermeni trebali odavno da otkace ruse koga oni brane zato c’è da ga izgube nagorno Karabakh kao srbi Kosovo normalno da se smanji Ruski uticaj srbiju c’è rusija mnogo.da kosta ali kasno c’è da shvate kada bude beigradski pasaluk

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here