Tanjug/AP

Šef libanske militantne grupe Hezbolah Hasan Nasralah izjavio je danas da je operacija Hamasa “Oluja Al Aksa” “stoprocentno palestinska”, da je ostvarila strateške rezultate koji će uticati na budućnost Izraela, kao i da se rat proširio na više frontova i da je reč o odlučujućoj bitki.

“Bitka ‘Oluja Al Aksa’ izazvala je bezbednosni, vojni, psihološki i moralni zemljotres u izraelskom entitetu. Ostvarila je strateške rezultate koji će uticati na sadašnjost i budućnost ovog entiteta”, poručio je Nasralah u svom prvom javnom obraćanju od izbijanja sukoba između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra.

On je dodao da je operacija “stoprocentno palestinska”, kao i da odluke donose lideri “pokreta otpora”, prenosi palestinska TV Al Aksa.

“Ovo je bitka na ljudskom, etičkom i verskom nivou”, rekao je prvi čovek Hezbolaha, rekavši da je Hamasova operacija otvorila novo poglavlje u borbi protiv Izraela.

Dodao je da je odluka Hamasa da pokrene operaciju “Oluja Al Aksa” “ispravna, mudra i hrabra”, kao i da je došla u pravom trenutku.

“Ono što se dešava u Gazi nije rat kao drugi prethodni ratovi, već odlučujuća, istorijska bitka”, poručio je Nasralah.

Istakao je da u Gazi više od dva miliona ljudi živi pod opsadom već 20 godina, “a da niko ništa nije uradio”.

“Mora da se zna da je Amerika u potpunosti odgovorna za ono što se dešava u Gazi, a da Izrael samo izvršava naredbe. Amerika mora da odgovara za svoje zločine i masakre nad narodima”, poručio je Nasralah, dodavši da SAD sprečavaju da se zaustavi agresija.

On je naveo da su “okupacione snage” preuzele naselja u Gazi gde su počinile masakr nad stanovništvom.

“Sve što se dešava u Gazi još jednom otkriva brutalnu prirodu ovog uzurpatorskog entiteta”, poručio je Nasralah govoreći o Izraelu.

Dodao je da će svet uskoro otkriti da je većina onih za koje Izrael kaže da ih je ubio Hamas, “ubijena oružjem izraelske vojske”.

Istakao je da, istovremeno, Zapadnoj obali, koja je pod kontrolom Palestinaca, prete mnoge opasnosti zbog novih izraelskih “projekata naseljavanja”.

Šef Hezbolaha je naveo da je svetsko javno mnjenje “počelo da se okreće protiv tiranina” i pozvao arapske i islamske države da prekinu odnose sa Izraelom i obustave isporuku nafte i gasa u tu zemlju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here