pixabay.com

Visok krvni pritisak vodeći je uzrok moždanog udara. Procenjuje se da gotovo polovica odraslih ima povišeni krvni pritisak.

Na koji način možemo da povedemo računa i smanjimo rizik od moždanog udara?

Postoji sedam stvari na koje treba da obratite pažnju.

Pazite na težinu

Prekomerna težina povezana je sa svim vrstama zdravstvenih problema, pa i dijabetesom i visokim krvnim pritiskom, koji značajno povećavaju rizik od moždanog udara.

Dobra vest je da čak i gubitak od 10 kilograma, ako imate višak, može značajno smanjiti rizik od moždanog udara.

Redovno vežbajte

Biti aktivan i redovno vežbati može imati brojne prednosti za fizičko i mentalno zdravlje. Budući da redovne vežbe mogu pomoći u mršavljenju, snižavanju krvnog pritiska i održavanju zdravog nivoa holesterola, takođe direktno mogu smanjiti rizik od moždanog udara.

Ciljajte na 30 minuta dnevno, pet dana u nedelji. Čak 10 minuta vežbanja pozitivno utiče na zdravlje, objašnjava doktor Tomi Ng.

Ako pijete, činite to umereno

Ako ste neko koja uživa u povremenoj čaši vina ili piva, to nije nešto što treba da izbacite iz svoje rutine. Zapravo, često citirano istraživanje iz 2005. godine objavljeno u časopisu Stroke pokazalo je da je jedna do šest porcija alkohola nedeljno – poput vina, piva ili žestokih pića – povezana s manjim rizikom od moždanog udara u poređenju s osobama koje su se potpuno uzdržavali od alkohola.

Prestanite da pušite

Za razliku od konzumacije alkohola, nikakva upotreba duvana – umerena ili drugačija – nije korisna za vaše zdravlje. Upravo suprotno.

„Pušenje ubrzava stvaranje ugrušaka na nekoliko različitih načina. Zgrušava krv i povećava količinu nakupljanja plaka u arterijama. Uz zdravu ishranu i redovnu fizičku aktivnost, prestanak pušenja jedna je od najvećih promena koje čovek može da uradi da značajno smanji rizik od moždanog udara“, piše Harvard Helt.

Snizite pritisak

Redovna kontrola krvnog pritiska – i poduzimanje koraka za njegovo snižavanje ako je visok – ključni su za smanjenje rizika od moždanog udara, kažu stručnjaci.

„Visoki krvni pritisak vodeći je uzrok moždanog udara. Ako imate povišen krvni pritisak, naučite da ga merite kod kuće. Uvek se setite da izmerite dok se odmarate ili sedite“, kaže dr Pinakin Jetva, neurohirurg s medicinskog centra Džersi.

Zdravo se hranite

Kao što je već spomenuto, zdrava ishrana s visokim udjelom voća i povrća i niskim udelom zasićenih masti može pomoći u snižavanju pritiska, kao i u smanjenju rizika od dijabetesa, bolesti povezane s povećanim rizikom od moždanog udara, piše MSN.

Praćenje holesterola ključno je za zdrav način života i ograničava rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema.

„Visoki nivoi LDL-a ili lošeg holesterola i niskog nivoa HDL-a ili dobrog holesterola začepljuju arterije. Nivo vašeg holesterola važan je deo vašeg celokupnog zdravlja srca“, rekla je kardiolog Šejla Sahni iz medicinskog centra JFK.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here