pixabay.com

Sukob u Ukrajini mogao bi namerno ili nenamerno da eskalira u nuklearni rat, saopštila je za Sputnjik koordinatorka za politiku i istraživanje Međunarodne kampanje za likvidaciju nuklearnog oružja (ICAN) Ališa Sanders-Zakre. Ona je takođe pozvala SAD da povuku svoje nuklearno oružje iz Evrope.

Po mišljenju Sanders-Zakre, u protekle dve godine primetan je rast retorike i opasnog ponašanja povezanog sa nuklearnom eskalacijom, što je naišlo na osudu međunarodne zajednice

„Takva eskalacija povećava rizik od slučajnog ili namernog nuklearnog sukoba. Sve države, koje imaju nuklearno oružje, i njihovi saveznici moraju da budu oprezni u kratkoročnoj retorici i akcijama i da eliminišu svoje nuklearne arsenale, što je jedini pouzdan put da se spreči nuklearna eskalacija“, izjavila je ona.

Kako je dodala, rizik od primene nuklearnog oružja danas je posebno visok, s obzirom na to da sve države, koje imaju nuklearno oružje, prave novo, još opasnije, a neke od njih su uključene u aktivni sukob.

„Jedini garantovan način da se zauvek zaustavi nuklearna eskalacija i spreči nuklearni rat je da se likvidira nuklearno oružje. Sporazum o zabrani nuklearnog oružja je jedini multilateralni dokument koji osigurava proveren put ka likvidaciji tog oružja i kojem se pridružila skoro polovina članica UN. Sve zemlje bi trebalo da se pridruže tom sporazumu kako bi se radilo na ukidanju nuklearnog oružja“, poručila je Sanders-Zakre.

Upitana da li izaziva zabrinutost spremnost SAD da ponovo rasporede nuklearnog oružje u Velikoj Britaniji, ona je istakla da je praksa razmene nuklearnog oružja ili njegovog raspoređivanja na tuđoj teritoriji opasna praksa na koju bi trebalo staviti tačku.

„Sporazum o zabrani nuklearnog oružja zabranjuje raspoređivanje u inostranstvu. Tom sporazumu bi trebalo da se pridruže sve zemlje kako bi zabranile tu rizičnu praksu na svojim teritorijama“, kazala je Sanders-Zakre.

Ranije je stalni predstavnik Rusije u UN u Ženevi Genadij Gatilov rekao da je najveći nuklearni rizik u ovom momentu povezan sa strategijom eskalacije SAD i NATO u ukrajinskoj krizi, koja može da izazove direktnu vojnu konfrontaciju između nuklearnih sila.

1 COMMENT

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI….

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here