EPA/Koca Sulejmanović

Najpopularnije žensko ime u Srbiji u periodu od 2011-2022 godine dato novorođenim bebama bilo je Dunja, dok su dečaci rođeni u istom periodu najčešće dobijali ime Luka, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku objavljeni danas u publikaciji “Najčešća imena i prezimena”.

Kada su u pitanju dečaci, popularna su bila i imena Lazar (2. mesto), Stefan (3. mesto), Nikola (4. mesto) i Aleksa (5. mesto), dok su se roditelji devojčica odlučivali najčešće još i za imena Sofija (2. mesto), Milica (3. mesto), Sara (4. mesto) i Nikolina (5. mesto).

Na teritoriji Beograda najpopularnija ženska imena bila su Sofija (1. mesto), Dunja (2. mesto), Lena (3. mesto), Sara (4. mesto) i Milica (5. mesto), dok su dečaci najčešće dobijali imena Luka (1. mesto), Lazar (2. mesto), Stefan (3. mesto), Vuk (4. mesto) i Filip (5. mesto).

Na teritoriji Novog Sada roditelji su najčešće devojčicama davali imena Sofija (1. mesto), Milica (2. mesto), Dunja (3. mesto), Sara (4. mesto) i Teodora (5. mesto), dok su se kada su dečaci u pitanju najčešće opredeljivali za imena Luka (1. mesto), Stefan (2. mesto), Lazar (3. mesto), Nikola (4. mesto) i Vuk (5. mesto).

Na teritoriji Niša najpopularnija žeska imena bila su Sofija (1. mesto), Dunja (2. mesto), Lena (3. mesto), Mila (4. mesto) i Nikolina (5. mesto), dok su dečaci najčešće dobijali imena Luka (1. mesto), Vasilije (2. mesto), Lazar (3. mesto), Vuk (4. mesto) i Mijajlo (5. mesto).

Takođe, publikacija pokazuje da su Dragan Jovanović i Jelena Jovanović najčešća kombinacija imena i prezimena u Srbiji.

4 COMMENTS

  1. Zasto se ne preporucuju imena poput Svetlana,Biljane,Ruzica,Radmila,Milena,Liljana, Bogdana,Andjelka i druga stara srpska imena koja su prelepa I razumljiva po znacenju.Milica I Dunja su prelepa.Ostala su namenjena Grcima,Jevrejima,Italianima isl.Mi nismo oni

    • Ja sam svojim cerkama dala Andjela,Željka i Danica. Tako da sam oživela bar dva zaboravljena imena. 🙂

  2. O jesi zaistao…Imena se daju devojcicama i decacima ona koja su u trendu, moderna a ne zastarela…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here