EPA/Martin Divisek
Bedžet Pacoli

Bivši ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli kazao je da se Kosovo nalazi u delikatnoj fazi, jer se, dok su međunarodni partneri na strani Prištine, ne usuđuje da preduzme korake u pravcu rešavanja problema sa Srbijom bez koordinacije sa njima.

– Ulazimo u veoma delikatnu fazu za Kosovo. U fazi kada je međunarodna zajednica skoro na našoj strani, a Kosovo se ne usuđuje da preduzme bilo kakav korak bez koordinacije sa njima u pravcu rešavanja problema sa Srbijom. Verujem da SAD stalno podržavaju Kosovo, a mi moramo da delujemo tako da budemo u potpunoj harmoniji sa SAD –  rekao je Pacoli.

On je naglasio da Kosovo ne treba da pravi greške koje bi mogle da koštaju građane, jer je vreme za pokazivanje hrabrosti, dok je vreme retorike prošlo.

– Nisam ulazio u pitanje spoljne politike Kosova. Putujem u različite zemlje i čujem mnoga mišljenja i moja preporuka je da ne preduzimamo nijedan korak bez dobre koordinacije sa našim prijateljima u SAD. Ne smemo da napravimo grešku koja bi mogla da košta Kosovo i građane. Pseudopatriotizmu više nema mesta – dodao je on.

Kako je naveo, kosovski premijer Aljbin Kurti treba da bude deo svih sastanaka u Briselu jer je u pitanju budućnost Kosova.

– Verujem da će Kurti otići ako ga pozovu SAD. Ako Kurti bude pozvan, biće tamo i ne sme da izostane, a Kosovo treba da bude deo svih događaja i sastanaka, inicijativa na kojima se govori o budućnosti Kosova. I mislim da naša strana ne treba da odbije sastanak u Briselu – istakao je Pacoli.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here