Pexels
Ilustracija

Prvi put u istoriji vrednost valute evro jednaka je dolaru, što će pozitivno uticati na novac koji građani Kosova imaju u bankama, Penzionom fondu i ostalim institucijama.

Menadžer za odnose sa javnošću Penzionog fonda Jeton Demi kazao je da će pad evra imati uticaj na štednju građana Kosova.

– Ispostavilo se da je investicioni portfolio Fonda imao koristi od jačanja američkog dolara u odnosu na evro. To je zato što je Fond na kraju 2021. godine imao oko 16 odsto imovine ili oko 370 miliona evra direktnih aktivnih ulaganja u investicione fondove denominirane u američkim dolarima – rekao je on.

Američki dolar je ojačao za oko 14 odsto od početka 2022.

– Tokom 2022. godine ulaganja Fonda u američki dolar su porasla, a 30. juna 2022.godine  direktna izloženost prema njemu je dostigla 21,3 odsto imovine ili oko 470 miliona evra –  rekao je Demi.

Prema njegovim rečima, raspodela uloženih sredstava Fonda, po valutama na kraju prvog kvartala 2022. godine, podeljena je na različite procente.

– U evrima je raspodela uloženih sredstava bila 45,2 odsto, u dolarima 44,8 odsto. U britanskim funtama 3,8 odsto i u drugim valutama u manjim procentima – rekao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here