EPA-EFE/BORIS PEJOVIC
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić

Tinjajuće netrpeljivosti na crnogorskoj političkoj sceni kulminirale su u parlamentu tokom rasprave o opozivu ministra pravde Vladimira Leposavića zbog izjave da u Srebrenici nije bilo genocida, a koju je inicirao premijer Zdravko Krivokapić.

Premijer je podigao temperaturu izjavom da su u parlamentu prisutni “nemoral, laži i političko licemerje”. To je izazvalo burne reakcije Demokratskog fronta, čiji je poslanik Slaven Radunović uzviknuo premijeru, “sram te bilo”, a iz vladajuće većine, ali i opozicionih redova, se čulo da Krivokapić treba da ode sa mesta predsednika Vlade Crne Gore. Uzavrelu atmosferu jedva je uspeo da smiri predsednik parlamenta Aleksa Bečić, opomenuvši premijera da poštuje Skupštinu, a poslanike DF da ne dobacuju. Krivokapić je naglasio i da ako je nešto dobro, to je ekspertska vlada, kao i da ono što njegov kabinet radi, časno i pošteno i da nema korupcije.

– Kažete da nema Srba, ima i svaki vaš predlog je prošao. Recite šta je loše, sve može bolje, ali ne način kako vi želite – da nas stavite u kavez iz kojeg ne možemo da izađemo – poručio je premijer i napustio salu.

Poslanik i šef Demosa Miodrag Lekić, koga mediji vide kao novog premijera, okarakterisao je nastup Krivokapića kao “kafanski i prostački”, ocenivši da je predsednik Vlade prevršio svaku meru i pokazao se nedostojnim za vođenje državnih poslova. Lekić je pozvao parlamentarnu većinu da “klovnu i političkom pajacu” uskrati podršku, dok je jedan od lidera DF Milan Knežević poručio je da kakav god bio ishod glasanja o Leposaviću, Krivokapić više neće biti premijer.

– Ako sa DPS smenite Leposavića, niste premijer, a ako ga ne budete smenili niste više premijer – rekao je Knežević i istakao da od kada je progledao i probauljao slušao je da su “Srbi nešto krivi kao narod” i da je, koliko su ubijani i uništavani, čudo da je na zemlji jedan Srbin živ.

Izlaganje je završio rečima: “Slava Srbiji, slava Crnoj Gori, slava Rusiji”.

Jedan od lidera DF, Nebojša Medojević, uz poziv poslaničkim klubovima da bojkotuju Krivokapića, jer ne poštuje Parlament i Ustav, istakao je da parlamentarna većina odmah treba da počne razgovore o smeni “sramotne vlade i formiranju nove, sa novim premijerom”.

Poslanik opozicionog SDP Raško Konjević je rekao da Skupština nikada nije bila ponižena na način kako je to učinio Krivokapić, ocenivši da premijer ne zna ustavne nadležnosti vlade.

– Nažalost, opet smo doživeli da premijer nema političke snage da se suoči sa argumentima. Ovo je nedopustivo. Da je sreće da štitimo dignitet već bi svih 80 poslanika potpisalo bi zahtev za njegovo razrešenje – poručio je Konjević.

Krivokapić je na ovaj i zahteve ostalih da podnese ostavku odgovorio da to neće učiniti, već će prepustiti poslanicima da iniciraju njegovu smenu.

– Možete tražiti poverenje vladi ili nove izbore. Možda je došlo vreme da Crna Gora bira najbolji put – kazao je i dodao da je jedini put u izvesniju budućnost ono što rade članovi vlade, na čijem je čelu.

Svoju inicijativu za smenu Leposavića vidi kao “ono što je potpuno prirodno” i da je po Ustavu ispoštovao proceduru.

Leposavić je poručio da cenu plaća on, a da će vlada opstati. Opozicija najavljuje da je za njegovu smenu, a od vladajućih partija i Abazovićeva URA.

DF i SNP su protiv, dok se iz Demokratske Crne Gore čuje da ako ne bude dogovora unutar parlamentarne većine, oni neće sa Đukanovićevim DPS-om smenjivati ministra pravde. DPS, međutim, bojkotuje rad parlamenta, pa se ne zna hoće li doći na glasanje.

Milo sa Majkama Srebrenice

Majke Srebrenice je u vreme skupštinske rasprave u Podgorici primio i podržao predsednik Milo Đukanović i, kako je saopšteno, “iskazao poštovanje i punu podršku za njihove aktivnosti”. Naglasio je i da su njihove poruke važne, ne samo zbog potrebe zadovoljenja pravde nad zločinom koji se desio, već i kao opomena onima koji nisu poneli nauk iz prošlosti. One su u otvorenom pismu zatražile izvinjenje Leposavića.

Abazovićevo izvinjenje

Poslanicima se posle istupa premijera izvinio potpredsednik vlade Dritan Abazović, rekavši da treba biti svestan da je mnogo lakše srušiti nešto, otići sa neke pozicije, ali da je mnogo teže graditi društvo pomirenja.

– Moramo razumeti da smo 30. avgusta napravili nešto istorijsko. Ako je neko mislio da nam je posao lagan, prevario se. Sva dešavanja u vladi i parlamentarnoj većini, nisu iznenađenje – kazao je i dodao da je Krivokapić govorio u domenu političke etike, a ne nekom pojedinačno.