Lična arhiva
DVA KLUBA JEDNA PORODICA: Članovi Srpskog kulturnog centra Minhen

Za najmlađe članove Srpskog kulturnog centra Minhen u koji su se udružila kulturno-umetnička društva Jelek i “Nikola Tesla” uprava je nedavno organizovala svečanost podele paketića u susret Svetom Nikoli, božićnim i novogodišnjim praznicima.

Poklone je u sali Crkvenog centra u Minhenu dobilo 50 najmlađih članova, a zajedničko okupljanje bila je i prilika da se organizuje deo redovne nedeljne probe za jednu grupu igrača. Nedeljko Vodogaz, predsednik SKC Minhen kaže da je desetak godina KUD Jelek, čiji je bio predsednik pre ulaska u Centar, delio poklone najmlađim članovima za Svetog Nikolu, božićne i novogodišnje praznike.

NASTAVLjENA TRADICIJA: Sveti Nikola obradovao najmlađe članove

– Nastavili smo tu tradiciju da obradujemo naše najmlađe članove u SKC Minhen. Posle pauze u radu zbog virusa korona, polako se vraćamo redovnim aktivnostima među kojim je i podela poklon paketa mališanima. Imamo 140 članova u više grupa igrača: deca, omladinci, pripremni i izvođački ansambl i pevačke grupe, žensku i mešovitu. Održavamo probe nedeljom u delu grada Milbertshofen u tri sale od 11 do 15 časova a sa igračima probe vodi grupa naših iskusnijih članova. Najbrojniji je naš omladinski ansambl sa pedesetak članova, pa smo ih podelili u dve grupe koje trenutno pripremaju dve koreografije Igre iz Niša i Igre iz Leskovca. Kada završe pripremu jedne koreografije zameniće se i nastaviti da spremaju drugu koreografiju – ističe Nedeljko Vodogaz.

Da bi igrači napredovali i sticali nova znanja u folklornim nastupima, povremeno se organizuju seminari koje vode iskusni koreografi i umetnički rukovodioci. Takav seminar održan je u septembru kada je težište rada bilo sa igračima izvođačkog i pripremnog ansambla. Zainteresovanost roditelja i dece za folklor evidentna je i kroz podatak da 30 dece od dve do 12 godina vežba srpske narodne igre. Najmlađu grupu od 15 članova čine deca od dve do šest godina i nazvali su je Vrtić folklora. Druga dečja grupa Škola folklora okuplja 15 dece uzrasta od sedam do 12 godina. Treba reći da uz igranje srpskih narodnih kola, Centar ima i žensku i mešovitu pevačku grupu, koje čini 12 članova i oni neguju tradiciju pevanja u grupi i svaki njihov nastup izaziva dosta pažnje, ali i oduševljenje koje prate aplauzi.

Posle više od dve godine zastoja u radu i aktivnostima, polako se članovi SKC pripremaju za izlazak na scenu i pred publiku. Već sada planiraju da sledeće godine organizuju svoj koncert i bar jednu zabavu za članove, roditelje i prijatelje. U planu je i da se posle nekoliko godina prekida, ponovo organizuje humanitarni koncert minhenskih folklornih društava gde su redovni bili i članovi danas udruženih društava Jelek i “Nikola Tesla”. Taj koncert bi trebalo da se održi u maju sledeće godine, a prihod ostvaren na toj humanitarnoj manifestaciji biće upućen u otadžbinu onima koji je pomoć najpotrebnija.

“Sveti Sava” nastavio samostalno

Ideju da se udruže tri srpska kulturno-umetnička društva u Minhenu u Srpski kulturni centar svojevremeno su podržala rukovodstva i članovi KUD Jelek, KUD “Nikola Tesla” i KUD “Sveti Sava”. Posle nekog vremena rukovodstvo KUD “Sveti Sava” izrazilo je želju da nastave rad samostalno uz obrazloženje da imaju dugu tradiciju i da ne bi želeli da se “utope” u Centar. To je prihvaćeno od predstavnika druga dva društva pa danas SKC čine članovi Jeleka i “Tesle”.

Zaduženja i probe

Sa mališanima u Vrtiću folklora vežbaju Duško Bjelovuk i Dragana Peričević, a za decu u Školi folklora zaduženi su Sonja Milivojević i Manuela Stamenković. Nedeljko Vodogaz i Sanda Macanović radi na probama sa omladinskim ansamblom, a Jovana Ristić je zadužena za pripremni ansambl. Sa igračima izvođačkog ansambla radi Nedeljko Vodogaz, a sa obe pevačke grupe Duško Bjelovuk.

USKORO PRED PUBLIKOM: Redovno se pripremaju za nastupe