Pala vlada Julije Timošenko

0

 

Predsednik parlamenta Vladimir Litvin proglasio je danas raspad većinske koalicije koju čini njegov politički blok, Blok Julije Timošenko (BJT) i blok Naša Ukrajina-Narodna samoodbrana (NU-NS). Prema njegovim rečima, ispod koalicionog sporazuma nisu do danas potpisana imena 226 poslanika, koja bi potvrdila postojanje trojne koalicije.

 

U parlamentu u sredu treba da se održi glasanje o poverenju vladi Julije Timošenko.

 

Formalna objava prestanka rade vlade i usvajanje nepoverenja vladi moraju da budu obavljeni kako bi pristalice novog predsednika Viktora Janukoviča mogle da započnu dugi proces formiranja nove vlade.

 

Razne parlamentarne frakcije imaju vremenski rok od 30 dana da oforme novu koaliciju i 60 dana da sastave novu vladu.

 

Ukoliko to ne bude moguće, Janukovič ima pravo da raspiše parlamentarne izbore.

 

Timošenkova: Koalicija nelegalno raskinuta

Aktuelna premijerka Ukrajine i lider političkog bloka koji nosi njeno ime Julija Timošenko ocenila je danas da je većinska koalicija u Vrhovnoj radi (skupštini) raskinuta nelegalno i da će nelegalno biti formirana većina u parlamentu.

"Koalicija je raskinuta nelegalno", rekla je Timošenkova na konferenciji za novinare u Kijevu, prenela je ruska agencija Interfaks.

Kako je preneo Itar-Tas s, Timošenkova je rekla da će većina u Radi biti "formirana suprotno Ustavu i zakonima Ukrajine".

"Trguje se funkcijama, između ostalog, funkcijom predsednika vlade", tvrdi aktuelna premijerka, koja je navela da se kao mandatari pominju bivši predsednik Viktor Juščenko i nekadašnji predsednik skupštine a sada lider Fronta za promene Arsenij Jacenjuk, koji je bio četvrti na izborima za šefa države u januaru.

Timošenkova je rekla da kao svoj zadatak vidi ujedinjenje "pravih nacionalno-demokratskih snaga Ukrajine".

Pitanje parlamentarne većine postalo je aktuelno po završetku predsedničkih izbora na kojima je pobedio lider opozicione Partije regiona Janukovič, koji je u drugom krugu porazio Timošenkovu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here