Tanjug
Aleksandar Vučić i Metju Palmer (Foto: Arhiva)

Pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara Metju Palmer u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) tokom posete Prištini pozvao je Srbiju i Kosovo da se vrate za pregovarački sto, navodeći da je najbolje rešenje obostrano priznanje.

On je ponovo poručio kosovskim vlastima da moraju da ukinu uvozne takse od 100 odsto na robu iz Srbije koju je Vlada Kosova uvela decembra prošle godine, kako bi se dijalog sa Beogradom nastavio.

Palmer je naveo da je određivanje granica suvereno pravo Kosova, i ocenio je da inicijativa nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona nema za cilj da zameni Briselski dijalog. ​

– SAD podržavaju Kosovo, Kosovo je naš partner i mi smo strateški partner Kosovu. U skladu s tim, postoje granice u tome šta Sjedinjene Države mogu da urade da pomognu Kosovu, ukoliko Kosovo neće da pomogne sebi. Za SAD bi idealno bilo da vidimo da je obostrano priznanje osnova za sporazum, što će obema država čvrsto omogućiti evropski put. Kako bi se to postiglo, potrebni su pregovori – naveo je Palmer.

Upitan da li postoje crvene linije za SAD kada se radi o konačnom sporazumu Srbije i Kosova, Palmer je rekao:

– SAD nisu spremne da odobre bilo kakav sporazum Kosova i Srbije. Ono o čemu smo govorili jeste da želimo da vidimo sporazum koji je trajan, u lokalnom vlasništvu, fer, pravedan i sprovodljiv. Sporazum kojeg će javnost na obe strane da shvate i prihvate. Ukoliko budemo imali zabrinutosti u vezi pojedinosti bilo kog sporazuma, identifikovaćemo ih i radićemo sa strankama na njihovom rešavanju.

4 COMMENTS

  1. najbolje da oni nama daju kaliforniju zarad kosova bez manastira razume se i da sad to priznaju pravno obavezujucim sorazumom

  2. Напоље са оваквим олошем из дискусија кад се ради о српским интересима!!! Да ли ће Вучић и њему честитати рођендан?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here