Đ. Janković
Odavanje pošte: Polaganje venaca učesnicima herojske bitke

Svetom arhijerejskom liturgijom, parastosom i polaganjem venaca na spomenik 303 pala ustanika na Lazarevu subotu je obeležena 218. godišnjica od Boja na Čokešini. Vence su položili predstavnici grada, Vojske Srbije, kao i članovi lozničke podružnice Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine.

Pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić je u obraćanju kraj spomenika u manastirskoj porti kazao da “taj boj i pobeda jesu simboli junaštva, hrabrosti i stradanja koje je ušlo u legendu o čemu je pevao srpski guslar Filip Višnjić”.

On je podsetio da su ove krajeve Zapadne Srbije kroz istoriju pratili surovi događaji, a da je na nama da “poštujemo pretke i borimo se za buduće generacije”. Za vreme Prvog srpskog ustanka na brdu Džajevac, kod Čokešine, 28. aprila 1804. godine predvođena braćom Gligorijem i Dimitrijem Nedićem, 303 ustanika sukobila su se sa nadmoćnijom turskom vojskom pod komandom Nožin-age. Svi srpski borci su poginuli, a ova bitka je poznata i kao “srpski Termopili”. Spisak imena svih poginulih ustanika koji je sastavio sveštenik Vasilije Popović izložen je i u stalnoj postavci Vojnog muzeja u Beogradu. Nad kostima srpskih junaka koje su prenete u portu manastira Čokešina podignut je spomenik i na Lazarevu subotu se svake godine obeležava godišnjica ovog važnog događaja.