PANOVIĆ

0

 

Čitalac se interesuje da li postoje istorijski izvori koji sve ovo potvrđuju, da bi dalje sam istraživao. Naravno da ima pisanih, arhivskih dokumenata, ali se mi ovde time ne bavimo. U novinama dajemo samo osnovne podatke, jer su za navođenje i citiranje svih izvora potrebni i vreme i prostor – što se praktikuje u stručnim publikacijama.

Dakle, u Selancima kod Ljubovije, Panovići su zabeleženi kao njeni stanovnici posle 1834. godine, kada su se doselili iz Negbina u Starom Vlahu. U Selancima je deo sela, mahala Panovići, nazvan upravo po ovoj porodici. Oni su se – prema jednom izvoru – i ovde, kao i u starom zavičaju, "radije bavili zanatima i trgovinom, nego zemljoradnjom, bili su dobri kačari, drvodelje i kamenjari".

Dalje se navodi da su se iz Selanaca iseljavali u Krupanj, Šabac, a neki i u Bosnu. Slava Panovića je Sv. Đurđe (Đurđic). Spominje se i jedna administrativna odluka o preseljenju Panovića iz Negbine i Kućana u Podrinje i podatak o pogibiji u ratu jednog od članova ove porodice.

Postoji i podatak o životu i radu Panovića u selu Uzovnici, južno od Rujevca, niz rečicu Uzovnicu. Danas ih u ovom mestu više nema.

 

Interesantno je da u oblasti Ibra, u Novom Selu, i danas ima Panovića sa slavom Đurđevdan, koja je preslava ili pandan Đurđicu. Za njih se kaže da su starosedeoci.
U ovoj oblasti, kao i u Gruži, ima Panovića sa nekim drugim slavama, ali se ne zna da li su srodni ili su nekog drugog porekla. Slave Sv. Luku, Sv. Arhanđela Mihajla i Sv.

Nikolu.

 

Ovo bi, ali uz detaljnije istraživanje, moglo ponešto da kaže o različitim pravcima kretanja i dužeg boravka među nesrodnim, inoplemenim porodicama. Ova pretpostavka ne bi mnogo govorila o kretanjima drugih porodica ali, s obzirom na to da je ovo prezime zaista retko, možemo je uzeti kao sasvim uverljivu.

Ovome u prilog govori i podatak da u mestu Zdravčići, u okolini Užica, ima Panovića istovetnog poreklo doselili su se "iz Crne Gore" – od kojih tri kuće slave Sv. Luku, a dve Sv. Nikolu. U selu Draglic, na Zlatiboru, Panovići su poreklom Hercegovci iz Drobnjaka, gde su imali drugo prezime, ali – slave Đurđevdan.

Samo prezime nesporno potiče od hipokoristika Pane, od imena Pantelija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here