EPA/Riccardo Antimiani
Papa Franja

Papa Franja danas je ponovo osudio ”sve ratove”, ali nije direktno pominjao ni rat u Ukrajini, ni rat u Pojasu Gaze, dodajući da je dobio primerak Jevanđelja i brojanicu koji su pripadali čoveku koji je poginuo na frontu.

– Mnogi mladi ljudi odlaze da ginu u ratu. Pomolimo se gospodu da nam da milost da pobedimo ludilo rata, koje je uvek porazno – rekao je papa tokom nedeljne audijencije na Trgu Svetog Petra, prenosi Rojters.

Argentinska monahinja Lusija Karam, koja je izvela papu pred vernike, saopštila je da je muškarac čije je Jevanđelje i brojanicu papa dobio, bio 23-godišnji ukrajinski vojnik koji je ubijen u Avdejevki prošlog meseca.

Ona je dodala da je papa bio dirnut što je te predmete dobio, ”jer on voli Ukrajinu i pati zbog mučeništva naroda koji je okrutno napadnut”.

Franja je prethodno pozvao Ukrajinu da “smogne hrabrost bele zastave” i pregovara sa Rusijom o prekidu rata, što je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski odbio, uz izjavu da se papa bavi “virtuelnim posredovanjem”.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je, takođe, izrazio neslaganje s papom.

S druge strane, portparol Kremlja Dmitrij Pesko ocenio je papin poziv na pregovore kao ”sasvim razuman” i dodao da je Rusija za to spremna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here