EPA/Riccardo Antimiani
Papa Franja

Glavni pomoćnik poglavara rimokatoličke crkve pape Franje, kardinal Pjetro Parolin, poručio je danas da je prvi preduslov za pregovore o okončanju rata u Ukrajini da Rusija zaustavi agresiju.

Parolin, državni sekretar Vatikana, rekao je za Korijere dela sera da Vatikan zagovara prekid vatre, ali da je, “pre svega, agresor taj koji treba da prestane da puca”.

Parolin je naglasio da je želja pape bila da “stvori uslove za diplomatsko rešenje dok se traži pravedan i trajan mir”, prenosi Rojters.

Dodao je da je, kako bi se to postiglo, “očigledno” da obe strane moraju da sednu za pregovarački sto, a da je prvi uslov “prekid agresije”.

Jasno ističući da Rusiju smatra agresorom, državni sekretar Vatikana je rekao da “rat koji je pokrenut protiv Ukrajine nije bio efekat prirodne katastrofe, vec ljudskih izbora, navodi Rojters.

– Ista ljudska volja koja je izazvala ovu tragediju, takođe ima mogućnost i odgovornost da preduzme korake da je okonča i da otvori put diplomatskom rešenju – ocenio je Parolin.

U subotu je papa Franja izjavio za švajcarski javni servis da bi Ukrajina trebalo da smogne hrabrosti i da, kako je naveo, podigne ”belu zastavu” i pregovara sa Rusijom o prekidu rata.

Papa je rekao da u sukobu strana koja gubi mora da nađe hrabrosti da to prizna i pristane na pregovore, preneo je Rojters.

– Verujem da je jači onaj ko vidi situaciju, onaj koji misli o ljudima, onaj ko ima hrabrosti da podigne belu zastavu i pregovara – rekao je papa.

Komentari pape Franje, objavljeni u subotu na švajcarskom javnom servisu, kao deo intervjua koji će u celosti biti objavljen 20. marta, izazvali su različite reakcije u štabu NATO-a i u Moskvi.

Šef NATO-a Jens Stoltenbeg izjavio je da sada nije vreme za razgovor o predaji, dok je Kremlj poručio da je papin poziv da se okonča rat sasvim razumljiv.

Direktor Kancelarije za štampu Vatikana, Mateo Bruni, izjavio je potom da papa nije tražio od Ukrajine da se preda, kako su preneli neki mediji, već je nameravao da pozove na prekid vatre i da ukaže na “hrabrost pregovora”.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je juče papskog nuncija kako bi izrazilo razočarenje zbog izjava pape.

1 COMMENT

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here