pixabay.com

Nedavno su australijski vozači upozoreni na malo poznato pravilo koje bi moglo da ih dovede u situaciju da plate pozamašne kazne.

U Viktoriji, Novom Južnom Velsu i Kvinslendu, nezakonito je ostaviti automobil otključan ili sa otvorenim prozorima ako se udaljite više od tri metra.

Prozor se smatra “bezbednim“, samo ako je otvoren manje od dva centimetra.

Građani Viktorije mogu biti kažnjeni sa 117 dolara na licu mesta, dok ćete u NSW platiti nešto manje, 114 dolara.

U Kvinslendu ovaj prekršaj nosi kaznu do 2.669 dolara, s tim da sankcije izrečene na licu mesta mogu biti mnogo manje.

– Morate da obezbedite/zaključate vozilo pre nego što ga ostavite parkirano na putu – piše na veb-stranici vlade Kvinslenda.

Ujedno je navedeno da se vozilo smatra nenadziranim kada ste od njega udaljeni više od tri metra.

U međuvremenu, u Zapadnoj Australiji, isto pravilo važi ako ostavite automobil otključan, iako je kazna samo 50 dolara.

Malo poznato pravilo izazvalo je žestoku debatu na društvenim mrežama pošto je podeljeno u TikToku.

“Nikad ne zaključavam auto na servo“, napisao je jedan korisnik.

“U čemu je problem? To je moj auto“, nadovezao se drugi.

“Znam da je policija kažnjavala ljude jer im je auto bio otključan na prilazu sopstvenog imanja“, naveo je treći korisnik.

Sve se dešava pošto je Ministarstvo saobraćaja i magistralnih puteva Kvinslenda upozorilo na još jedno malo poznato pravilo o putevima koje bi moglo rezultirati novčanom kaznom i gubitkom tri boda.

Naime, Odeljenje je prošle nedelje upozorilo da uzimanje hrane ili pića tokom vožnje može ozbiljno da omete vozača, i da nema odgovarajuću kontrolu nad autom u tom momentu, što je još jedno pravilo koje bi moglo da dovede do kazni u drugim australijskim državama.

– Možete da budete kažnjeni sa 575 dolara i tri negativna poena u Kvinslendu ako nemate odgovarajuću kontrolu nad vozilom, ako vozite nepažljivo ili ne vodeći dovoljno računa – upozorava se na društvenim mrežama i dodaje da se uverite da ne držite volan jednom rukom ili da skidate pogled sa puta kako biste jeli.

Iako tehnički nije nezakonito jesti ili piti tokom vožnje, vozači mogu da budu kažnjeni ako to dovede do ometanja u kretanju.

Bez vode i hrane

Kazna za nesavesno konzumiranje hrane i pića u automobilu, na teritoriji NSW, iznosi 448 dolara i gubitak od tri poena, ali vrtoglavo raste na 561 dolara i gubitak četiri poena ako je prekršaj počinjen u – školskoj zoni.

U međuvremenu, u Viktoriji vozači se suočavaju sa kaznom od 387 dolara i gubitkom tri boda zbog prekršaja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here