R. Lukić
Polaganje venaca i parastos: Spomen-grobnica u Alemu

Regija i grad Hanover su polaganjem venaca, parastosom i prigodnim programom gimnazijalaca iz Burgdorfa obeležili 73 godine od stradanja 59 prisilnih radnika koje su nacisti ubili 22. marta 1945. u dvorištu Jevrejske poljoprivredne škole u prigradskom naselju Alem. 

U Hanoveru je za vreme Drugog svetskog rata za nacističku mašineriju pod najgorim životnim uslovima radilo oko 60.000 prisilnih radnika, među kojima i neutvrđen broj Srba. Parastos je uz pratnju pojaca Latinke Lau i popadije Jovane služio paroh hanoverski, prota namesnik Aleksandar Perković.

U zatvoru u Alemu, koji se nalazio nedaleko od škole, bili su zatvoreni oni koji su se ogrešili o nacističke propise, ubijeno ih je više stotina, a mnogi su okončali samoubistvom ili su pomrli od gladi i zime.

O nacističkim zločinima i sudbini prisilnih radnika govorili su Mihael Dete, zamenik predsednika regije i gradonačelnica Hanovera Regina Kramarek. Parastosu je među više političkih, društvenih i mirovnih organizacija prisustvovao i Alptekin Kirći predsednik socijaldemokratske partije (SPD) grada Hanovera i narodni poslanik pokrajinskog parlamenta.

Izvor:
R. Lukić

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here