Parastos za srpske žrtve ustaškog terora

Spomenik žrtvama logora Jadovno

Parastos je služen u hramu Svetog Georgija, a potom je stotinjak prisutnih položilo vence na bivšoj železničkoj stanici odakle su ustaše deportovale u logore pohapšene Srbe.

 

Vence su položile delegacije Zavičajnog udruženja "Bilogora" iz Beograda, Srpskog nacionalnog veća, udruženja antifašista proizašlih iz hrvatskog domovinskog rata, srpskih nacionalnih manjina i antifašista.

 

Jedan od preživelih svedoka odvođenja Srba Milan Bastašić rekao je Srni da se u današnjem govoru okupljenima u Grubišnom Polju prisetio kako su ga tog 27. aprila 1941. godine impresionirale majke, supruge, sestre koje su donele odeću i obuću pohapšenim Srbima, jer su neki oterani i polugoli i polubosi.

 

"Impresionirao me i izlazak jedne zlurade grupe koja je došla iz katoličke crkve, posle završene mise, koju je vodio akter zla od 27. aprila 1941. godine katolički župnik Petar Sivjanović", kaže Bastašić, koji je predsjednik Udruženja "Bilogora".

 

Na zgradi bivše železničke stanice pola veka stajala je spomen-ploča, koju su 1991. godine razbili vandali. Bastašić je istakao da od 2006. godine pokušavaju da na zgradu ponovo postave spomen-ploču, koja je završena, ali da vlasnik zgrade nekadašnje železničke stanice Kroacija osiguranje ne dozvoljava da bude postavljena.

 

Na skupu je bio prisutan predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac.
 

Preko 500 Srba uhapšeno i deportovano u logore

U predvečerje 26. aprila 1941. godine pod izgovorom da Srbi kotara Grubišno Polje spremaju "đurđevdanski ustanak", na inicijativu tamošnjeg župnika Petra Sivjanovića, iz Zagreba je u Grubišno Polje vozom stiglo oko 120 hrvatskih ustaša, na čelu sa šefom zagrebačke ustaške policije Ivicom Šarićem i Eugenom – Didom Kvaternikom. U noći između 26. i 27. aprila u svojim domovima pohapšena su 504 pravoslavna Srbina. U stočnim vagonima 27. aprila prebačeni su u "Zagrebački zbor", a nakon toga u logor "Danica" kod Koprivnice, čiji su bili prvi zatvorenici.
Krajem juna 1941. godine, prevezeni su u Gospić u Lici, a odatle na ostrvo Pag, u logor Slana. Tokom jula njih 487 pobijeno je u kompleksu ustaških logora Gospić – Jadovno – Pag. Na železničkoj stanici u Grubišnom Polju porodice pobijenih postavljale su spomen-ploče, koje su uništene 1971. i 1991. godine i do danas nisu obnovljene.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime