Youtube/Al Jazeera Balkans
Foto: Ilustracija

U Brumu, u regionu Kimberli u Zapadnoj Australiji, prodaje se rekordno velika parcela poljoprivrednog zemljišta. Naime, plac zauzima 2.906.483 hektara i sastoji se od sedam pastirskih zakupa, pet podzakupa i ugovora o čuvanju stoke.

Poređenja radi, ponuđeno zemljište je otprilike iste površine kao Belgija, koja se prostire na 3.068.800 hektara, a veća je od Slovenije, koja pokriva 2.027.300 hektara.

Agenti Elizabet Dojl, Deni Tomas i Sajmon Vilkinson iz agencije LAVD, koji prodaje ovo zemljište, upravo rade na prikupljanju ponuda za kupovinu.

Rabobenk, specijalista za agrobiznis bankarstvo, otkriva u svojim najnovijim podacima, da je cena poljoprivrednog zemljišta u Zapadnoj Australiji 6.000 dolara po hektaru, pošto je zabeležen rast od 22,5 odsto u 2022. godini.

Iako je jasno da se radi o astronomskoj sumi novca, direktor agencije LAVD Deni Tomas kaže da su „dobili veoma veliko interesovanje od niza domaćih i stranih grupa kupaca“.

Prikupljanje ponuda traje do 9. novembra i svakako će biti interesantno čuti koliko će iznositi najizdašnija.

13 COMMENTS

  1. Cena zemlje ce samo rasti i opstaće samo velike korporacije koje će biti glavni proizvođači hrane. Do sada smo videli na šta su spremne farmaceutske korporacije, a zamislite poljoprivredne korporacije na šta mogu biti spremne.
    Ovo može biti samo iz jednog razloga dobro, narod će se vraćati na selo da bi preživeo ali na selu će takođe moći da sačuva i porodicu od same urbane sredine koja postaje ne tako dobro mesto za život.
    Sve ovo pod uslovom da selo nije totalno zapušteno.

    • Takoje i treba rasti ,docice vreme kada će gospođa koja je otišla po gradove i napustila sela da se mora vratiti na selo a ja to čekam da vidim i doživim da svi rade na selo da ne glume gospodu a nemaju leba da jedu ,ja čuvam svoje selo a živim u nemačku nisam napustio nista do dan danas.

    • Tačno tako sada može da se kaže koje nije zapušteno ali ja garantujem da će krčiti. Komad zemlje da bi preživeli. Verovatno neće to biti tako brzo ali verujem da nije taj dan ni tako daleko. Nebih da licitiram sa godine nisam vidovit.ali vo koji sada imate dvadesetak godina. Sigurno ćete dočekati taj dan.

    • U pitanju su milioni hektara,pa kad sve to pomnožiš dobiješ stvarno astronomski cifru.
      2.906.483.*6.000=17.438.898.000.000!Pročitajte nam broj molim Vas.Srdačan pozdrav iz Slovenije.Dragana

  2. Interesantno i povoljno da se kupi i napravi država kakvu svet nije video!Nadam se da će se to i desiti!Država će se zvati Eldorado!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here