Pariz izigrao poverenje

0

Ruska strana je ranije izjavljivala da Francuska prema ugovoru ima pravo na malo tehničko odlaganje predaje mistrala, ali da će Moskva, ukoliko se pitanje ne reši u najbliže vreme, podneti tužbu arbitražnom sudu.

 

Pohvale Putinu

Politika državnog vrha Rusije i lično predsednika Vladimira Putina, u uslovima nove konfrontacije sa Zapadom, zaslužuje divljenje, izjavila je šefica francuske opozicione partije Nacionalni front, Marin le Pen. Ona je istakla da se divi samokontroli ruskog lidera u postojećim okolnostima. Po njenim rečima, EU pod pritiskom SAD nameće Rusiji novi hladni rat. Ona smatra da je Putin "uspeo da velikoj naciji, koja je bila predmet ponižavanja i proganjanja, vrati osećaj ponosa i radosti života".

Ambasador Francuske u Rusiji Žan Moris Iper rekao je da je isporuka mistrala Rusiji odložena do stabilizacije situacije u Ukrajini.

Francuska je već trebalo 14. novembra da isporuči prvi nosač helikoptera Rusiji, ali do sada to nije učinjeno. Ranije je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao da je to problem francuske strane, ističući da je Moskva zaštićena ugovorom. U slučaju da nosači helikoptera ne budu isporučeni, Francuska će morati "debelo" Rusiji da plati penale.

Stalni predstavnik Rusije pri NATO Aleksandar Gruško juče je izjavio da će situacija sa Mistralom uticati na rusku saradnju sa stranim partnerima u vojnoj sferi.
-Ugovor sa Francuskom je bio izraz poverenja sa ruske strane. To je bio znak da smo mi čak i u pitanjima bezbednosti spremni da se oslonimo na partnere, rekao je Gruško.

Ugovor o izgradnji i isporuci dva tipa helikoptera mistral zaključen je 17. juna 2011.godine, a njegova vrednost iznosi 1,2 milijardi evra.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here