Snoudenu, za pokazanu hrabrost

0

Sada je Snouden nagrađen alternativnom Nobelovom nagradom, ali nije mogao da otputuje u Stokholm na svečanost dodele jer bi najverovatnije bio uhapšen i izručen američkim vlastima. Podsetimo da on živi kao politički azilant u Moskvi i to se smatra sigurnim skloništem za čoveka kojeg bi se vlasti njegove otadžbine rado dočepale.

Žiri koji mu je sada dodelio "utešnu" nagradu, pridružio mu je i glavnog urednika britanskog lista "Gardijan", Alana Rasbridžera, koji je otputovao u Stokholm i tamo primio oba priznanja.

Neki analitičari nisu bili oduševljeni činjenicom da je baš urednik "Gardijana" odabran kao osoba koja će sa Snoudenom podeliti alternativnu Nobelovu nagradu. Oni smatraju da su, uprkos činjenici da je pomenuti britanski list hrabro čuvao, branio od zaplene i objavljivao senzacionalna otkrića iz dokumenata koje je američki obaveštajac odneo iz arhive, bilo i zaslužnijih od Rasbridžera.

U prvi plan stavljaju novinara Glena Grinvalda kao najbliskijeg Snoudenovog saradnika, ali i američku rediteljku Lauru Pitras koja je prva obelodanila skandale iz pomenute arhive. Za Rasbridžera tvrde da je u ključnim trenucima, kada se lomilo može li "Gardijan" da objavi tu "vruću" dokumentaciju, on je jednostavno nestao i prepustio odgovornost za taj važan korak svojoj koleginici Džanini Džipson, urednici američkog izdanja lista.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here