Pariz: ”La Tour d’argen” prodaje 18.000 boca pića

0

Podrum poznatog restorana ”La Tour d’Argent

Taj restoran na obali Sene, iz koga se pruža pogled na Bogorodičnu crkvu, ponudio je na licitaciju 18.000 boca vina, šampanjca i alkoholnih pića.

To je prvi put u 427 godina dugoj istoriji restorana da prodaje deo svog podrumskog blaga koje su odnegovale generacije somelijera da bi zadovoljili ukus gostiju, od kraljeva do filmskih zvezda.

Aukcija ima za cilj da prikupi milion evra da bi se obnovio sadržaj vinskog podruma i omogućilo restoranu da zadrži svoju zvezdu u Mišelinovom vodiču.

Podrum, u kome se nalazi 450.000 boca, "baština je, kojoj je doprineo moj otac i koju moram da prosledim dalje", kazao je Andre Teraj, čija porodica već tri generacije vodi restoran.

Za pojedine boce se očekuje da će dostići cenu od 5.000 evra, mada će biti i onih od svega 10 evra. Zarada od prodaje jedne od najprašnjavijih boca – konjaka iz 1788. godine, procenjene na 2.500 evra, biće uplaćena u dobrotvorne svrhe.

Glavni somelije ’’La Tour d’Argent Dejvid Ridžvej’’ kazao je da je većinu boca koje će se naći na aukciji sam kupio tokom 30.godišnjeg rada u restoranu.

"Svaka boca je pomalo kao moje dete: gledate kako odlazi i uvek ste nekako tužni, ali istovremeno i zadovoljni, jer to znači više mesta za nove boce", kazao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here