EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske zatražilo je danas od Irana da odmah pusti na slobodu francusko-irskog državljanina Bernara Felana, kome je, prema tvrdnjama Pariza, uskraćena hitna lekarska pomoć.

– Izuzetno smo zabrinuti zbog krhkosti njegovog zdravlja – izjavila je portparolka ministarstva spoljnih poslova Francuske An-Kler Ležandr na današnjoj konferenciji za novinare, tražeći da Felan i još šest francuskih zatočenika u Iranu budu pušteni na slobodu, navodi Rojters.

Felan (64), turistički konsultant uhapšen je početkom oktobra kada su antivladini protesti, izazvani smrću mlade Kurdkinje Mahse Amin u policijskom pritvoru, počeli da se šire Iranom.

Odnosi između Pariza i Teherana su se pogoršali poslednjih meseci. Teheran drži u zatočeništvu sedam francuskih državljana, a Pariz smatra da su u pitanju proizvoljna hapšenja koja mogu da se uporede sa uzimanjem talaca prenosi Tanjug.

Poslednjih godina su iranske Revolucionarne garde zatočile desetine stranaca i ljudi sa dvojnim državljanstvom, većinom pod optužbom za špijunažu. U ovom trenutku se procenjuje da je u Iranu pritvoreno oko 40 Evropljana.

2 COMMENTS

  1. Dok je spijunirao I pravio skandale nije imao krhko zdravlje mislio ja francuz pravio se englez a sad kad mu konopac golica vrat sad od bolesti ne može da hoda .Odmah to po kratkom postupku!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here