J. Gajeskov
Veliki planovi: Prota Dragan Saračević

Početkom marta meseca na stranicama “Vesti” pisali smo o predviđenim aktivnostima u Misionarskoj parohiji „Sabor Srba Svetitelja” na Centralnoj Obali, vezane za Vaskršnje praznike i slavu ovdašnjeg Kola srpskih sestara. Te aktivnosti je, nažalost, onemogućila pojava pandemije korona virusa.

U olakšavajućim okolnistima, uz dozvoljeno prisustvo vernog naroda, u nedelju 7. juna na dan Silaska Svetog Duha na Apostole, u hramu ove parohije odslužena je posle duže pauze druga po redu Sveta liturgija, uz dodatnu službu i duhovnu molitvu koju sveštenik čita klečeći na kolenima, a verni narod takođe klečeći plete vence od trave za ukras i blagoslov svojih domova.

Od paroha ove naše svetinje u ovom delu Australije, prote Dragana Saračevića, saznajemo da je istoga dana posle službe održana zakletva novoizabranog Parohijskog saveta, koji nije bio u potpunom sastavu, kao i redovna sednica na kojoj su podneti relevantni izveštaji sa planovima rada u doglednom periodu.

– Uzimajući u obzir okolnosti u kojima se svi nisu odazvali pozivu, ostali članovi Saveta treba da polože zakletvu na prvoj sledećoj službi, 21. ovog meseca, ili na redovnoj sednici Saveta u nedelju 12. jula – kaže za “Vesti” prota Dragan i nastavlja: – Prvi zadatak je poveren Građevinskom odboru da do sledeće sednice pripremi nacrt i predračun radova za dovršenje pargole, odnosno za njeno pretvaranje u jednu lepu crkvenu salu skromnih dimenzija, koja će u potpunosti zadovoljiti potrebe ove naše male zajednice. Drugi plan rada se odnosi na popravke krova i nadstrešnice na crkvenoj zgradi, koja je kao kulturno-istorijski spomenik pod zaštitom države.

Zakletva: Savet parohije Sabor Srba Svetitelja

Važno je napomenuti da će prota Dragan sa predstavnicima parohije posetiti Gradsku opštinu u Gosfordu i sa nadležnim institucijama dogovoriti dopunu finansijske pomoći za ove radove, koja je ranije vec bila odobrena.

Takođe, sačinjen je raspored donacija staratelja ove parohije do početka oktobra meseca, u kome svake nedelje jedna porodica članova u svrhu pomoći zajednici, a u vidu priloga Crkvi, snosi troškove hrane za uobičajene piknike.

– Hramovna slava naše parohije planirana je za drugu nedelju u septembru, kad pada i praznik Sabor Srba Svetitelja. Za ovu priliku, kao i prošle godine, Parohijski savet je doneo odluku da se našem episkopu Siluanu pošalje zvaničan poziv, da Svetom arhijerejskom liturgijom i svojim prisustvom uveliča ovo slavlje – rekao je za “Vesti” prota Dragan Saračević.

Pomoć od priloga

U ovoj godini očekujemo i završetak sudskog spora oko zaostavštine počivšeg Milorada Adžića iz Sidneja, sa čijim sam naslednicima postigao zvanični dogovor u pisanoj formi, da odvoje izvesnu sumu novca za našu parohiju, što će nam biti od velike pomoći – kaže prota Saračević.

Raspored liturgija

Kako saznajemo, sledeća Sveta liturgija na Centralnoj obali biće služena u nedelju 21. juna, a u julu će se redovna bogosluženja vratiti u planirani poredak, svake druge i svake četvrte nedelje u mesecu.

Za sve zainteresovane podatak da se ova naša svetinja nalazi na adresi 1184 Peats Ridge Rd, Peats Ridge, NSW, nedaleko od grada Gosforda, severno od Sidneja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here