Fudbalski klub Partizan izdao je saopštenje posle vesti da će Fudbalski savez Srbije raditi na uvođenju VAR tehnologije u Superligu Srbije.

Da podsetimo, na meču 11. kola Superlige crno-beli su izgubili od Voždovca na svom terenu sa 2:1, a prvi gol su gosti postigli posle sumnjivo dosuđenog penala.

„FK Partizan, nakon još jednog turobnog i tmurnog fudbalskog vikenda, koristi ovu priliku da istakne svoju ogorčenost i izrazi najozbiljniji protest usled hroničnog, kontinuiranog i malicioznog postupanja sudijske organizacije Fudbalskog saveza Srbije na čelu sa njegovom sudijskom komisijom.

Nije protekao ni dvocifreni broj kola tekućeg šampionata, a već se sudijske greške, koje se nedvosmisleno graniče sa nepočinstvom, broje visokim dvocifrenim brojem.

Za sve to vreme, sudijska komisija FSS u svom članstvu ima čoveka u sukobu interesa. Igor Radojčić, koji je do podne član sudijske komisije, a od podne službeni komentator jedne sportske tv stanice, ujedno je i delegirani član ispred FSS u Komisiji za uvođenje VAR tehnologije.

FK Partizan nastoji da sportski i časno, jer drugačije i ne ume, osvaja ili gubi bodove na fudbalskom igralištu. Nekada to čini tako trijumfalno da mu protivnik ne šutne u okvir gola a nekad bodove gubi usled upitnih situacija, neverovatnih sticaja okolnosti ili svoje ne uvek tako dobre igre. FK Partizan, dakle, zna i kako se osvaja titula ali i kako se gube bodovi.

Ne možemo ostati nemi usled već sada teško brojniih situacija koje prete da ozbiljno ugroze regularnost takmičenja. Sledstveno tome, obratili smo se dopisom uz prateću dokumentaciju sudijskoj komisiji UEFA u nameri da skrenemo pažnju na preveliki broj i učestalost sudijskih grešaka u srpskom fudbalu.

Ujedno, FK Partizan zahteva odgovore od sudijske komisije FSS na pitanje postoje li pritisci u delegiranju sudija za utakmice u domaćem šampionatu. Ukoliko ova komisija ne bude odgovorila na ovo pitanje ili bude negirala postojanje pritisaka, FK Partizan tada drži da onda ova komisija svoj posao ne obavlja stručno, profesionalno i po pravilima službe. U tom slučaju, očekujemo da svi članove ove Komisije hitno podnesu ostavke a, ukoliko to ne učine, zhatevaćemo smenu kompletne sudijske komisije FSS i izbor ljudi od kredibiliteta, ugleda i objektivnog postupanja u ovoj najsenzitivnoj stvari u domaćem takmičenju.

Najzad, ali ne i na posletku, FK Partizan želi da čestita Fudbalskom savezu Srbije koji je, nakon skoro tri godine brojnih i nedvosmislenih grešaka na štetu našeg kluba, ponovo doneo odluku iz marta ove godine o uvođenju VAR tehnologije u srpski fudbal. FK Partizan, međutim, zahteva od Komisije za uvođenje VAR tehnologije da najhitnije izađe sa konkretnim predlozima i tačnim a ne okvirnim rokovima u kojima će biti moguće sprovesti u delo ovu inicijativu FK Partizan.

Duboko držimo da su ove mere prva i urgentna brana od daljeg urušavanja ozbiljno poljuljanog ugleda domaćeg prvenstva

1 KOMENTAR

  1. FK Partizan se nikome nije žalio kada je pre 30-ak godina sudija Maksimović u Ljubljani odbijao da odsvira kraj utakmice protiv Olimpije sve dok Partizan ne postigne gol, što se dogodilo u 97-om minutu utakmice. Tada nije bilo tzv „sudijske nadoknade“…. a FK Partizan je osvojio prvenstvo SFR Jugoslavije zahvaljujući toj pobedi u poslednjem kolu.

    Sudije su ljudi, i VAR tehnologijom upravljaju ljudi, greške su uvek moguće. Razlika između vodećeg tima i Partizana je četiri boda, igra se još 25 kola a Milošević kaže da je prvenstvo izgubljeno?! Sve mi to liči na teške napade na sve neposredno pred objavu cifri koliko koji klub dobija od države… ili na onaj stari crtić u kome Kalimero stalno viče „To je nepravda…“ Zašto nisu Voždovcu dali četiri gola, ne bi ni jedan sudija mogao da utiče na rezultat?

    Sad su svi krivi, samo nije FK Partizan.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime