„Mislim da ćemo videti potpuno novu dinamiku u dijalogu Beograda i Prištine“

Vestionline, Tanjug
youtube.com/N1

Tobi Vogel iz Berlinskog saveta za politiku demokratizacije smatra da će položaj kosovskog predsednika Hašima Tačija i njegova uloga u dijalogu sa Beograda oslabiti.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Vogel kaže da misli da će sada pozicija Tačija, koji je zagovarao neku vrstu teritorijalne korekcije ili teritorijalne razmene postajati sve teža i teža, jer je Samoopredeljenje, kaže, izraziti protivnik bilo kakvoj ideji teritorijalnih ustupaka Srbiji.

– To će umnogome komplikovati dijalog, ali dijalog je i inače na čekanju toliko dugo, a i pre toga nije doneo nikakve rezultate, tako da praktične implikacije toga neće biti velike – rekao je Vogel.

Povodom imenovanja ambasadora SAD u Nemačkoj, Ričarda Grenela, za specijalnog savetnika za pregovore Beograda i Prištine, Vogel kaže da ga to zabrinjava:

– Ja mislim da je američko uključivanje zabrinjavajuće. U principu Evropska unija nije bila toliko uspešna u medijaciji tog dijaloga i angažovanje Sjedinjenih Država ima smisla. Međutim, čini mi se da je cilj postavljanja njenog izaslanika da što pre donese rezultat, ali u krugovima američke administracije se u velikoj meri smatra da je razmena teritorija još uvek najperspektivniji pravac za rešenje problema, a to bi, zapravo, bilo duboko destabilizujuće rešenje za čitav region Zapadnog Balkana – kaže Vogel.

Uz to, dodao je, protiv toga su se izjasnili i Nemačka i druge zemlje, a protiv takvog rešenja je i Kurti.

– U svakom slučaju, mislim da ćemo videti potpuno novu dinamiku u dijalogu. Da li će doći do kompletnog zastoja ili će se otvoriti neki novi putevi koje sada ne možemo ni da zamislimo, sada je, naravno, teško predvideti, ali bio bih veoma srećan ako bi se dijalog odmakao od ove ideje da razmena teritorija može doneti stabilnost odnosima Kosova i Srbije i širem području Zapadnog Balkana – kazao je Vogel.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime