Partnerstvo Rusije i Kine sve jače i jače

0

Pozdrav starih prijatelja: Li Kećijang i Dmitrij Medvedev

 

 

"Imamo veoma bogat dnevni red… biće potpisan veliki broj dokumenata", izjavio je Medvedev na početku susreta s Lijem i dodao da je reč o "četrdesetak veoma važnih bilateralnih dokumenata".

 

Među tim dokumentima su i međuvladin sporazum neophodan da bi Rusija mogla da prvi put isporučuje gas Kini, u okviru sporazuma potpisanog u maju u Pekingu nakon 10 godina teških pregovora, piše agencija Tass pozivajući se na izvor iz ruske vlade.

 

Taj megaugovor procenjen je na 400 milijardi dolara u periodu od 30 godina i predviđa isporuku 38 milijardi kubnih metara gasa godišnje počev od 2018. godine gasovodom "Snaga Sibira", čija je izgradnja počela u septembru u Jakutiji, u istočnom delu Sibira.

 

Tu su i sporazumi o jačanju saradnje ruskog giganta Gasproma i kineske grupe CNPC, dodaje Tass.

 

Sporazum o saradnji velikih ruskih i kineskih banaka potpisaće Medvedev i Li, navodi isti izvor.

 

Nivo odnosa Kine i Rusije je "na veoma visokom nivou i može biti okarakterisan kao strateško partnerstvo", istakao je Medvedev. "Kina je naš glavni partner za spoljnu trgovinu", precizirao je on.

 

U poslednjih šest godina, trgovinska razmena je udvostručena, sa 40 na 90 milijardi dolara.

 

"Vi i ja, mi želimo da damo impuls razvoju rusko-kineske saradnje u svim oblastima", rekao je kineski premijer i pozdravio Medvedeva kao "starog prijatelja".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here