Pastor: Vreme je za promenu Ustava Srbije

0

"Mora se reći da se moglo više učiniti i po ovom Ustavu, ali nije postojala politička volja za to", rekao je Pastor, učestvujući kasno sinoć u emisiji jagodinske televizije "Palma plus".

On je objasnio da i "ovaj sada važeći Ustav predviđa da se formiraju novi regioni, nove autonomije, ali svi govore da treba promeniti Ustav, a to je klasična zamena teza jer svi znaju da je jako teško promeniti Ustav zbog procedure".

 

Očekujem nove autonomne pokrajine unutar Srbije: Balint Pastor
 

"Zbog toga ne očekujem da ćemo brzo imati nove regione ili nove autonomne pokrajine unutar Srbije, mada mislim da bi to bilo dobro za sve građane Srbije", rekao je Pastor.

On je istakao da je "Srbija jedina zemlja u Evropi čije opštine i gradovi nemaju svoju imovinu, čime su ograničene i onemogućene u razvoju". Pastor je mišljenja da će Zakon o regionalnom razvoju biti izglasan, "jer su svi izgledi da će za njega glasati i prestavnici Bošnjačke liste".

Govoreći o položaju manjina u Srbiji, Pastor je istakao da je "Srbija jako puno učinila prethodnih godina da se poboljša položaj pripadnika nacionalnih manjina, ali ima još mnogo toga da se uradi".

"Zakonska osnova je dobra i kada se tiče Ustava, ali je u Srbiji uvek pitanje primene zakona, dakle, pitanje je kako će država primenjivati zakone koji su bitni za položaj nacionalnih manjina", rekao je on.

"Pre šest-sedam godina Vlada Srbije je donela zaključak o merama za povećanje učešća pripadnika nacionalnih manjina u državnim organima: carini, policiji, sudovima, tužilaštvima… ali se na tom polju jako malo uradilo", ocenio je Pastor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here