EPA/VALDRIN XHEMAJ
Patrijarh Irinej

“Mogu da nam otmu Kosovo i Metohiju, mogu da nas porobe, ali sve ono što se na silu otme, to se i vrati vremenom, za to je dokaz i naša istorija”, poručio je poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej tokom besede u Nišu prilikom proslave jubileja Eparhije niške – 200 godina Sabornog hrama Svetih arhangela.

– Pored mnogo nevolja i iskušenja, uz pomoć Božju, mi ćemo to nadvladati. Imamo veliki problem Kosova i Metohije, to je sveta srpska zemlja, to je naš Jerusalim, naša Palestina i mi ne možemo nikako pristati da ga nekome poklonimo. Pametan čovek to ne čini – rekao je patrijarh Irinej.

On je dodao da narod kaže da sila otme zemlje i gradove.

– Petsto godina su Turci vladali ovde, možda su mnogi pomišljali: “Nikad to neće proći, ovo će ostati turska zemlja”. Nije, braćo i sestre, trajala je vera u narodu, nada da ga Gospod neće ostaviti i ta vera i nada su urodile plodom. Treba da se držimo te vere i Gospod će nam pomoći da sačuvamo Kosovo – poručio je patrijarh.

On je istakao i da je ova godina veoma značajna u istoriji našeg naroda, zato što obeležavamo 700 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here