Patrijarh Irinej služio parastos žrtvama pogroma

0

 

Irinej je posle službe rekao da je martovski pogrom "dan strašnog stradanja, možda i najvećeg stradanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji".

 

"Nikada se Kosova ne možemo odreći i molimo se Gospodu da se seti svih nevino postradalih onog strašnog datuma. Nadamo se u one naše svete mošti da zadržimo Kosovo, koje je uvek bilo naše", rekao je patrijarh Irinej.

 

On je podsetio na vekovnu istoriju srpskog naroda vezanu za Kosmet, svetinje i grobove, koji su porušeni, ali je istakao da će doći vreme za njihovu obnovu.

 

Parastos je sa patrijarhom služio i vikarni episkop Atanasije Hvostanski, a liturgiji su prisustvovali ministar vera Bogoljub Šijaković, savetnik predsednika Srbije Mlađan Đorđević, državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović i mnogobrojni vernici.


Pomen služen i na Kosmetu

 

Pomen žrtvama martovskog nasilja u hramu Svetog Nikole u Kosovu Polju, koji je 17. marta 2004. godine bio zapaljen, služio je privremeni administrator eparhije raško-prizrenske Atanasije.
"Želimo svima svako dobro, u dobru, u pravdi, u čovekoljublju, u čoveštvu, u humanosti. Molim vas da ovo bude podstrek i podsticaj da se ne mrzimo, da se ne klevetamo, da se ne ogovaramo, da ne podmećemo", rekao je vladika Atanasije, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Vladika Atanasije je najavio je da će u subotu služiti liturgiju u hramu Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, koja je, takođe bila zapaljena 2004. godine.

 

U znak sećanja na martovski pogrom patrijarh Irinej otvoriće večeras u Svetosavskom domu na Vračaru izložbu kopija i replika fresaka sa Kosova i Metohije pod nazivom "Da se ne zaboravi".

 

Osim u Beogradu, izložba, koja sadrži radove diplomiranih slikara i konzervatora, kao i studenata Visoke škole – Akademije SPC za umetnosti i konservaciju, biće otvorena na još pet lokacija u Srbiji i u Republici Srpskoj – Bijeljini, Kraljevu, Istočnom Sarajevu, Čajetini i Han Pjesku.
 

Prvu izložbu pod istim nazivom u beogradskoj Galeriji fresaka otvorio je blaženopočivši patrijarh srpski Pavle 2005. godine.
 

Nova izložba je priređena u znak sećanja na dan kada je gorela čuvena freska Bogorodice sa Hristom Hraniteljem Prizrenskim, čime je ozbiljno ugrožen biser srpske baštine, crkva Bogorodice Ljeviške, saopštila je Služba za informisanje SPC.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here