EPA
Vladimir Putin i ruski patrijah Kiril

Patrijarh ruski Kiril poručio je da je potrebno sačuvati jedinstvo srpske i ruske crkve koje se zasniva na zajedništvu duhovnog života, svetih i istorije.

Patrijarh Kiril istakao je da je srpska crkva najbliža ruskoj po kulturi, duhovnoj tradiciji i odanosti jedinstvu pravoslavnih Slovena.

– Srbija nikada nije bila na strani neprijatelja Rusije, to je istorijska činjenica. Čak i sada, budući da ste u središtu Evrope, u teškoj ste situaciji – naveo je patrijarh Kiril, koji je služio liturgiju u Patrijaršijsko-uspenjskom Sabornom hramu Moskovskog kremlja, uz sasluženje arhijereja Srpske pravoslavne crkve, među kojima je bio i njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Patrijarh Kiril pozdravio je arhijereje SPC i poručio da su radosni jer zajedno sa njima u liturgiji učestvuju i mitropolit Joanikije i episkop pakračko-slavonski Jovan.

Mitropolit Joanikije naglasio je da se arhijereji, sveštenstvo i celi srpski narod moli za patrijarha Kirila i za celu svetu Rusiju, saopšteno je iz pres-službe patrijarha moskovskog i cele Rusije.

– Da Gospod molitvama Presvete Bogorodice i svih svetih, a i našim molitvama pošalje blagodat, milost, da prosvetli sve koji su najodgovorniji, umekša srca i da što pre počne dijalog, da se razgovara i bratski sa poverenjem dođe do mira i kroz sva ova iskušenja projavi Božija milost i pravda, čovekoljublje. I daj Bože da Gospod usliši Vaše molitve, Vaša svetosti i da Vam Bog daruje snage i duhovne sile da sva ova teška iskušenja iznesete kao i Vaši veliki prethodnici – istakao je mitropolit Joanikije.

Arhijereji Srpske pravoslavne crkve doputovali su u Moskvu na poziv patrijarha Kirila radi učešća na Međunarodnom rusko-srpskom festivalu “Srpska uteha ruskom srcu” na Pravoslavnom humanitarnom univerzitetu Svetog Tihona.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here